Wel of niet je knieën voorbij de tenen?

Hoe vaak heb je van je trainer, fysio of coach gehoord dat je de knieën niet voorbij je tenen mag laten gaan ?! Ik schat veel te vaak.. De, goed bedoelde, adviezen om je knieën nooit voorbij je tenen te laten gaan, is onderbouwd met onjuiste informatie en creëert onterecht angst. Het is een hele normale en eenvoudige beweging die je de hele dag door uitvoert. Terwijl je gaat zitten en opstaan, de trap op en af loopt, of bijvoorbeeld op de knieën naar de grond gaat. Ook in sportscholen is dit advies meer regel dan uitzondering. Waar je zult horen dat diep hurken of met je knieën voorbij de tenen bewegen je knie zal beschadigen. Dit is, in mijn ogen, onjuist advies en de angst die dit creëert is een pandemie die ik vanaf nu ‘kniebola’ ga noemen. In dit artikel ga ik je laten zien wat er gebeurt als je knieën voorbij je tenen gaan en waarom we kniebola voor eens en voor altijd moeten elimineren!

KNIEËN VOORBIJ DE TENEN IS NORMAAL – ZEER NORMAAL

Voordat we deze beweging helemaal analyseren, laten we een stapje terug doen en nadenken over alle keren dat dit zogenaamde vreselijke ding in het dagelijks leven gebeurt. Laat me raden, je zit op dit moment op het toilet(haha), aan je bureau op je werk of je ligt languit op de bank. Wedden dat als je straks gaat staan je knieën over je tenen gaan? Je knieën moeten namelijk over je tenen gaan om op te staan. Het kan niet anders! Het komt eigenlijk allemaal neer op een stukje natuurkunde. Als je zit, bevindt het lichaamszwaartepunt zich achter je voeten. Om op te staan, moet het zwaartepunt boven de voeten gebracht worden. Dit doe je door met de heupen naar voren te bewegen en de knieën iets naar voren te laten komen – over de tenen. Dit fenomeen is nog sterker aanwezig bij activiteiten zoals traplopen en hurken.

WAT GEBEURT ER ALS DE KNIEEN VOORBIJ DE TENEN GAAN?

Om het niet te moeilijk te maken, ze gaan gewoon langs je tenen! En meestal is dit voor een fractie van een seconde. Het is niet alsof er ineens een aardbeving plaatsvindt of dat je knieschijf onmiddellijk luxeert, wanneer je knieën voorbij je tenen komen. Ik hoor je denken.. maar.. worden bepaalde structuren dan nu niet meer belast naarmate de knieën verder over de tenen gaan? Ja natuurlijk, zeker gebeurt dat. Maar voordat je in de wetenschap duikt, bedenk dan… Knieën die voorbij de tenen bewegen is slechts een tijdelijk moment in een beweging. We zouden een natuurlijke positie of beweging niet moeten vermijden en zeker niet moeten verbieden!

Als de knieën voorbij de tenen gaan neemt, biomechanisch gezien, de hoeveelheid druk rond de knie toe. Druk is in dit geval, de kracht die wordt uitgeoefend door de quadriceps-spieren(voorzijde bovenbeen). Die ervoor zorgen dat de knie zich kan strekken of langzaam gecontroleerd buigt. Als het op squats(kniebuigingen) aankomt, moet je om het gewicht te verplaatsen je zwaartepunt, en dus de halterstang, voorbij het midden van je voet houden. Anders val je namelijk achterover. Om dit te doen en voldoende diepte te bereiken, moeten de knieën voorbij de tenen bewegen. Front squats (zie plaatje links) zullen dus een veel grotere verschuiving van je knieën ten opzichte van je tenen vragen, dan bijvoorbeeld een low-bar back squat (plaatje rechts). Deze grotere translatie betekent dat de quadriceps een veel groter momentarm hebben en meer druk rond de knie kunnen produceren. Dit betekent dat bepaalde structuren, zoals de knieschijf (patello-femoraal gewricht) of de patella- en quadricepspees zwaarder wordt belast naarmate de knieën verder over de tenen bewegen.

KNIE VOORBIJ TENEN: IS EXTRA STRESS SLECHT?

Zoals met alles in het leven, zal te veel van alles waar je lichaam niet op voorbereid is uiteindelijk leiden tot gevoeligheid en mogelijk tot pijn en ongemak. Dus als je knieën niet sterk genoeg zijn om herhaaldelijk de krachten van die beweging op te vangen. Vooral met extra belasting(halter), dan is het natuurlijk niet de beste beweging voor jou – althans op dit moment in de tijd. Maar alleen omdat het tot enige gevoeligheid kan leiden, wil nog niet zeggen dat de beweging of positie voor altijd ongeschikt voor je is. Of dat je door dit nu te doen je de knieën beschadigt, zoals sommige professionals je haast willen laten geloven. Door training, met het juiste volume, intensiteit en een goede uitvoering, is het volkomen veilig en prima om je knieën voorbij je tenen te laten gaan. Dit betekent dat je de knieën dus mega sterk kunt maken. En zodoende de stress van de knieën die in de beweging over de tenen gaan, aan te kunnen!

Knieklachten kunnen, zeker voor een sporter, een van de meest frustrerende en beperkende blessures zijn om mee om te gaan. Een veel voorkomend probleem bij knieklachten is; dat er herstelbelemmerende factoren aanwezig blijven en dat de onderliggende problemen dus blijven bestaan. Wat een fantastisch recept is voor een nieuwe vicieuze cirkel van pijn en tegenslagen in de toekomst.

Contact gegevens

 • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

 • Telefoon nummer
  Guido: 06 – 29383267
  Casper: 06 – 26752728

 • Post adres:
  Fysiotherapie Kracht
  Zwolsestraat 65
  8101 AB Raalte

Richard Huijsmans
Richard Huijsmans
25/02/2022
Door een goede diagnose, no nonsense behandeling en goede tips, was ik binnen de kortste keren rugklachten vrij. Door de goede adviezen blijf ik ook klachtenvrij. Ik ben mijn buurman dankbaar dat hij mij destijds adviseerde om naar Fysiotherapie Kracht over te stappen. Casper is een fijne behandelaar, die in samenwerking met mij probeert om de problemen zo snel mogelijk op te lossen..
Bodine ten Broeke
Bodine ten Broeke
08/02/2022
Kwam door aanraden van familie en vrienden bij Fysiotherapie Kracht voor mijn knieblessure. Ik kon snel terecht en ben ontzettend goed geholpen. Door alle oefeningen en tips heb ik geen last meer van mijn knie tijdens hardlopen. Ze nemen de tijd voor je en de sfeer is altijd prettig! Zou Fysiotherapie Kracht absoluut aanraden aan anderen!
Ronny Obdeijn
Ronny Obdeijn
03/02/2022
Guido geeft een duidelijke uitleg waar het probleem vandaan komt en geeft naast een effectieve behandeling, ook tips en adviezen om te voorkomen dat deze klachten terugkeren.
Tim in 't Veld
Tim in 't Veld
01/02/2022
Na een goede overzichtelijke intake zelf aan de slag gegaan met de tips van Guido. Door zijn duidelijke uitleg kan je makkelijk aan de slag. Er wordt duidelijk gemaakt dat je zelf met je lichaam en geest aan de slag moet en door deze kijk op de aanpak is het interessant om met je zelf aan de slag te gaan. Zeker de moeite waard!
kaj verswijver
kaj verswijver
30/01/2022
Doordat ik af en toe wat te onbenullig met gewichten gooi in de sportschool ontstaan er wel eens wat pijntjes. Maar gelukkig naar 3 behandelingen al weer hersteld van mijn overbelaste elleboog. Hierna nog een paar oefeningen meegekregen voor een oude belssure aan mijn schouder. Ben voorlopig pijnvrij, maar als er weer een blessure ontstaat kom ik graag weer terug bij fysiotherapie kracht.
Monika Godeschalk - van den Brink
Monika Godeschalk - van den Brink
30/01/2022
Fijne sfeer, word gemotiveerd en gestimuleerd!!! Heb al veel bereik in deze maanden en ga er nog meer uithalen als het aan mij ligt.
Bianca Walraven
Bianca Walraven
28/01/2022
Eerlijke fysiotherapeut. Behandeld niet alleen de pijn maar onderzoekt ook waar het vandaan komt zodat het hele probleem aangepakt kan worden.
Frits Swuste
Frits Swuste
28/01/2022
Ik had regelmatig last van mijn onderrug. Na een paar behandelingen ging het al snel beter. Daarna veel oefeningen meegekregen die ik eenvoudig thuis kan doen.
Anniek Benjamens
Anniek Benjamens
28/01/2022
Sinds september train ik 1x per week met Guido. In verband met enkelletsel, vond ik het heel spannend om het sporten weer op te pakken en vooral er plezier in te krijgen, omdat fitness / krachttraining niet meteen iets is wat ik heel leuk vond. Iedere week weer word ik door Guido uitgedaagd om de grens op te zoeken. De grens van wat ik fysiek met mijn enkel kan, maar ook de grens van wat ik qua kracht en conditie kan. De oefeningen zijn elke week heel gevarieerd en ook met een programma voor thuis kan ik aan de slag. Ik merk dat door het trainen met Guido ik meer het randje op zoek en uitgedaagd wordt om door te zetten. Naast de variatie en kundigheid is het ook altijd fijn om er te zijn, de sfeer is altijd heel prettig en gezellig!
Jop van Haaren
Jop van Haaren
13/10/2021
Na maanden rond lopen met rugklachten nu alweer maanden zonder klachten. Fantastisch resultaat door “anders” te kijken en juiste te behandelen. Hoeveel goed ademhalen kan uitmaken! Een aanrader!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy