Wat te doen bij een acute blessure

Waarom je na het lezen van deze blog kunt overwegen te stoppen met koelen bij zwelling.

“Peace” en “Love” vuistregels bij herstel na een acute blessure

Inzichten veranderen vaak, zo ook hoe te handelen bij een acute blessure. Het stereotype beeld passend bij een persoon met de verwikte enkel, is nog vaak met ijspakking. Moet de schoen nou wel of niet uit? De schoen mag je gerust uitdoen. Deze aanhouden zal het ontstaan van zwelling niet verhinderen. Koelen wordt vaak geadviseerd na een trauma om zwelling te voorkomen dan wel te verminderen. Maar, is dit wel een goed advies? Het ontstaan en de aanwezigheid van zwelling is functioneel en dus zeer nuttig. En heeft een belangrijke functie in het herstel. In de zwelling die ontstaat zit het reparatieweefsel. Door voortschrijdend inzicht is men gekomen tot een andere benadering van deze blessures. Kernbegrippen hierbij zijn “PEACE” en “LOVE”, maar wat houdt dat nu in?

Peace staat voor de benadering in de acute fase. Dit is direct na het ontstaan van de blessure. Love voor de benadering na de acute fase. Dit noemen we de herstelfase.

Protect (bescherm): Zorg ervoor dat het betreffende gewricht dag 1-3 beschermd wordt. Dit doe je door aangepast te belasten, stimuleren zonder te irriteren. Indien belast bewegen niet mogelijk is kun je het betreffende gewricht immobiliseren middels tape en/of het gebruik van krukken. Al is dit lang niet altijd gewenst.

Elevatie (omhoog leggen): Leg het betreffende lichaamsdeel hoger dan het hart, zodra vocht na de eerste drie dagen niet afneemt. Vocht kan uiteindelijk het herstel ook hinderen. Elevatie zal de afvoer van vocht optimaliseren.

Avoid (vermijd) onstekingsremmers (ibuprofen, diclofenac en naproxen): Het gebruik van ontstekingsremmers kan mogelijk op de langere termijn het herstel vertragen. Het hebben van ontstekingsreacties zoals onder andere zwelling, warmte en pijn zijn juist belangrijk bij de eerste fase van het herstel. In het vocht zitten allerlei stoffen die zorgen voor het herstel. Laat het lichaam haar werk doen, zij weet het best wat er moet gebeuren. Door het gebruik van ontstekingsremmers wordt de zwelling verminderd waardoor deze herstelstoffen ook in mindere mate aanwezig zullen zijn. Dit geldt dus ook voor koelen!

Compress (compressie): Het aanleggen van tape of bandages zorgt ervoor dat de natuurlijke afvoer van vocht ondersteund wordt.

Education Educatie is zeer belangrijk. Wanneer jij als patiënt/sporter weet wat wel en niet goed is om te doen. Zal het herstel voorspoediger verlopen. Dit valt of staat met een goede diagnose en daarbij passend beleid.

Als de eerste fase (dag 0-5) met PEACE is doorlopen heeft de blessure LOVE nodig:

Load (belasting): Het gedoseerd en progressief belasten van het weefsel stimuleert het herstel. Het hervatten van de dagelijkse activiteiten speelt hierin een belangrijke rol, zodra het weefsel dit toelaat. Het gebruik van passieve technieken (o.a. massage, passief rekken, etc) zal het weefsel uiteindelijk niet sterker maken. Door gedoseerd te bewegen wordt het weefsel geleidelijk sterker.

Optimism (optimisme): Het brein speelt een belangrijke rol in de revalidatie. Angst en depressie kunnen factoren zijn die het herstel belemmeren. Ze kunnen zelfs een belangrijkere rol spelen dan het fysieke letsel zelf. Het is van belang om vertrouwen te hebben dat de blessure weer zal herstellen. Goede educatie en adviezen spelen hierbij een belangrijke rol.

Vascularisation (doorbloeding): Het doen van oefeningen waarbij het cardiovasculaire systeem (hart-longen, oftewel conditionele training) wordt gebruikt heeft een positief effect op het herstel. Door de training zal de algehele en dus ook de lokale doorbloeding verbeteren. Neemt de beweeglijkheid toe, zullen werkzaamheden eerder en gemakkelijker hervat kunnen worden. En zorgt het ervoor dat er minder pijnmedicatie nodig is.

Exercise (trainen): Er is veel en sterk bewijs dat het doen van oefeningen het herstel bevorderd. Ze zorgen ervoor dat de beweeglijkheid, kracht en balans weer verbeteren. Tijdens het doen van de oefeningen is pijn lang niet altijd een leidende factor in de opbouw van de belasting. Enige gevoeligheid gedurende de oefeningen is niet verkeerd en zelfs herstel bevorderend.

Contact gegevens

  • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

  • Telefoon nummer
    Guido: 06 – 29383267
    Casper: 06 – 26752728

  • Post adres:
    Fysiotherapie Kracht
    Zwolsestraat 65
    8101 AB Raalte

Richard Huijsmans
Richard Huijsmans
25/02/2022
Door een goede diagnose, no nonsense behandeling en goede tips, was ik binnen de kortste keren rugklachten vrij. Door de goede adviezen blijf ik ook klachtenvrij. Ik ben mijn buurman dankbaar dat hij mij destijds adviseerde om naar Fysiotherapie Kracht over te stappen. Casper is een fijne behandelaar, die in samenwerking met mij probeert om de problemen zo snel mogelijk op te lossen..
Bodine ten Broeke
Bodine ten Broeke
08/02/2022
Kwam door aanraden van familie en vrienden bij Fysiotherapie Kracht voor mijn knieblessure. Ik kon snel terecht en ben ontzettend goed geholpen. Door alle oefeningen en tips heb ik geen last meer van mijn knie tijdens hardlopen. Ze nemen de tijd voor je en de sfeer is altijd prettig! Zou Fysiotherapie Kracht absoluut aanraden aan anderen!
Ronny Obdeijn
Ronny Obdeijn
03/02/2022
Guido geeft een duidelijke uitleg waar het probleem vandaan komt en geeft naast een effectieve behandeling, ook tips en adviezen om te voorkomen dat deze klachten terugkeren.
Tim in 't Veld
Tim in 't Veld
01/02/2022
Na een goede overzichtelijke intake zelf aan de slag gegaan met de tips van Guido. Door zijn duidelijke uitleg kan je makkelijk aan de slag. Er wordt duidelijk gemaakt dat je zelf met je lichaam en geest aan de slag moet en door deze kijk op de aanpak is het interessant om met je zelf aan de slag te gaan. Zeker de moeite waard!
kaj verswijver
kaj verswijver
30/01/2022
Doordat ik af en toe wat te onbenullig met gewichten gooi in de sportschool ontstaan er wel eens wat pijntjes. Maar gelukkig naar 3 behandelingen al weer hersteld van mijn overbelaste elleboog. Hierna nog een paar oefeningen meegekregen voor een oude belssure aan mijn schouder. Ben voorlopig pijnvrij, maar als er weer een blessure ontstaat kom ik graag weer terug bij fysiotherapie kracht.
Monika Godeschalk - van den Brink
Monika Godeschalk - van den Brink
30/01/2022
Fijne sfeer, word gemotiveerd en gestimuleerd!!! Heb al veel bereik in deze maanden en ga er nog meer uithalen als het aan mij ligt.
Bianca Walraven
Bianca Walraven
28/01/2022
Eerlijke fysiotherapeut. Behandeld niet alleen de pijn maar onderzoekt ook waar het vandaan komt zodat het hele probleem aangepakt kan worden.
Frits Swuste
Frits Swuste
28/01/2022
Ik had regelmatig last van mijn onderrug. Na een paar behandelingen ging het al snel beter. Daarna veel oefeningen meegekregen die ik eenvoudig thuis kan doen.
Anniek Benjamens
Anniek Benjamens
28/01/2022
Sinds september train ik 1x per week met Guido. In verband met enkelletsel, vond ik het heel spannend om het sporten weer op te pakken en vooral er plezier in te krijgen, omdat fitness / krachttraining niet meteen iets is wat ik heel leuk vond. Iedere week weer word ik door Guido uitgedaagd om de grens op te zoeken. De grens van wat ik fysiek met mijn enkel kan, maar ook de grens van wat ik qua kracht en conditie kan. De oefeningen zijn elke week heel gevarieerd en ook met een programma voor thuis kan ik aan de slag. Ik merk dat door het trainen met Guido ik meer het randje op zoek en uitgedaagd wordt om door te zetten. Naast de variatie en kundigheid is het ook altijd fijn om er te zijn, de sfeer is altijd heel prettig en gezellig!
Jop van Haaren
Jop van Haaren
13/10/2021
Na maanden rond lopen met rugklachten nu alweer maanden zonder klachten. Fantastisch resultaat door “anders” te kijken en juiste te behandelen. Hoeveel goed ademhalen kan uitmaken! Een aanrader!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy