Waarom je vanaf nu moet stoppen met het intrekken van jouw navel!

Houd jij ook je navel ingetrokken?! Grote kans dat je dit doet om één van de volgende drie redenen.

 1. Esthetisch: Zodat je net die te strakke broek aan kan. En vervolgens je navel blijft intrekken om er voor je gevoel goed uit te zien.
 2. Gecoacht: Een therapeut of trainer heeft je verteld dat dit blessures aan je rug voorkomt/hersteld. En dat je hier een sterke core door ontwikkeld.
 3. Zwangerschap: Door je prachtige buik kan het middenrif richting expiratie stand blijven staan(functioneel). Als een vrouw zich na de zwangerschap niet bewust is van haar ademhaling, kan dit zo blijven.

Door het intrekken van je navel ben je niet meer in staat om een buikademhaling toe te passen. Dit heeft in meer of mindere mate impact en kan een kettingreactie aan klachten veroorzaken in je lichaam. Ook wanneer je niet je navel intrekt zijn er andere redenen waardoor je onbewust geen buikademhaling toe past. Dit betekent automatisch dat je hoog ademhaalt en dit noemen we borstademhaling. 9 van de 10 mensen ademen te hoog en te vaak. De kans is dus groot dat jij dit ook doet!

 

9 van de 10 mensen ademen te hoog en te vaak.

Waarschijnlijk verwacht je het niet, maar een borstademhaling kan negatieve gevolgen hebben. Het activeert het deel van je autonome zenuwstelsel dat gericht is op actie(vechten en vluchten etc.). Dit betekent dat je bloeddruk, hartslag en spierspanning kunnen stijgen. Je staat AAN en dit zorgt vaak voor een gejaagd en gehaast gevoel. Wanneer dit systeem overdag te actief is, beïnvloedt dit de kwaliteit van je slaap. Het AAN staan zorgt ervoor dat je niet in je diepe slaap terecht komt. Wanneer je lichaam gedurende de nacht niet optimaal herstelt heeft dit onder andere consequenties voor je hormoonhuishouding. Eén van de belangrijkste is een mindere aanwezigheid van het groeihormoon. Deze zorgt voor het herstel van botten en spieren /pezen en werkt ontstekingsremmend. Ook de hormonen verantwoordelijk voor je honger- en verzadigingsgevoel(ghreline en leptine) veranderen. Bij kwalitatief minder slapen zal je honger gevoel dus toenemen. Je gaat meer calorieën(tot wel 200-300kcal) eten en waarschijnlijk meer tussendoortjes. Dit heeft weer vele consequenties voor de darmperistaltiek en daarmee darmproblematiek. Dit is dus ook mega belangrijk wanneer je wilt afvallen.

En wat te denken van hoofd-, nek-, schouder-, rug- en bekkenbodemproblemen. Zoals beschreven veroorzaakt de borstademhaling een hogere spierspanning. Dit met name in het spierweefsel rondom je nek(hulpademhalingsspieren). Met als mogelijk gevolg hoofdpijn, maar ook een verminderde werking van het bekkenbodem doordat het middenrif niet juist werkt.

Hopelijk hebben we je bewuster gemaakt van het belang van een goede buikademhaling en de positieve effecten die ademhaling op je lichaam heeft. Dus relax, laat je buik los en ga ECHT ademhalen!

Contact gegevens

 • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

 • Telefoon nummer
  Guido: 06 – 29383267
  Casper: 06 – 26752728

 • Post adres:
  Fysiotherapie Kracht
  Zwolsestraat 65
  8101 AB Raalte

Richard Huijsmans
Richard Huijsmans
25/02/2022
Door een goede diagnose, no nonsense behandeling en goede tips, was ik binnen de kortste keren rugklachten vrij. Door de goede adviezen blijf ik ook klachtenvrij. Ik ben mijn buurman dankbaar dat hij mij destijds adviseerde om naar Fysiotherapie Kracht over te stappen. Casper is een fijne behandelaar, die in samenwerking met mij probeert om de problemen zo snel mogelijk op te lossen..
Bodine ten Broeke
Bodine ten Broeke
08/02/2022
Kwam door aanraden van familie en vrienden bij Fysiotherapie Kracht voor mijn knieblessure. Ik kon snel terecht en ben ontzettend goed geholpen. Door alle oefeningen en tips heb ik geen last meer van mijn knie tijdens hardlopen. Ze nemen de tijd voor je en de sfeer is altijd prettig! Zou Fysiotherapie Kracht absoluut aanraden aan anderen!
Ronny Obdeijn
Ronny Obdeijn
03/02/2022
Guido geeft een duidelijke uitleg waar het probleem vandaan komt en geeft naast een effectieve behandeling, ook tips en adviezen om te voorkomen dat deze klachten terugkeren.
Tim in 't Veld
Tim in 't Veld
01/02/2022
Na een goede overzichtelijke intake zelf aan de slag gegaan met de tips van Guido. Door zijn duidelijke uitleg kan je makkelijk aan de slag. Er wordt duidelijk gemaakt dat je zelf met je lichaam en geest aan de slag moet en door deze kijk op de aanpak is het interessant om met je zelf aan de slag te gaan. Zeker de moeite waard!
kaj verswijver
kaj verswijver
30/01/2022
Doordat ik af en toe wat te onbenullig met gewichten gooi in de sportschool ontstaan er wel eens wat pijntjes. Maar gelukkig naar 3 behandelingen al weer hersteld van mijn overbelaste elleboog. Hierna nog een paar oefeningen meegekregen voor een oude belssure aan mijn schouder. Ben voorlopig pijnvrij, maar als er weer een blessure ontstaat kom ik graag weer terug bij fysiotherapie kracht.
Monika Godeschalk - van den Brink
Monika Godeschalk - van den Brink
30/01/2022
Fijne sfeer, word gemotiveerd en gestimuleerd!!! Heb al veel bereik in deze maanden en ga er nog meer uithalen als het aan mij ligt.
Bianca Walraven
Bianca Walraven
28/01/2022
Eerlijke fysiotherapeut. Behandeld niet alleen de pijn maar onderzoekt ook waar het vandaan komt zodat het hele probleem aangepakt kan worden.
Frits Swuste
Frits Swuste
28/01/2022
Ik had regelmatig last van mijn onderrug. Na een paar behandelingen ging het al snel beter. Daarna veel oefeningen meegekregen die ik eenvoudig thuis kan doen.
Anniek Benjamens
Anniek Benjamens
28/01/2022
Sinds september train ik 1x per week met Guido. In verband met enkelletsel, vond ik het heel spannend om het sporten weer op te pakken en vooral er plezier in te krijgen, omdat fitness / krachttraining niet meteen iets is wat ik heel leuk vond. Iedere week weer word ik door Guido uitgedaagd om de grens op te zoeken. De grens van wat ik fysiek met mijn enkel kan, maar ook de grens van wat ik qua kracht en conditie kan. De oefeningen zijn elke week heel gevarieerd en ook met een programma voor thuis kan ik aan de slag. Ik merk dat door het trainen met Guido ik meer het randje op zoek en uitgedaagd wordt om door te zetten. Naast de variatie en kundigheid is het ook altijd fijn om er te zijn, de sfeer is altijd heel prettig en gezellig!
Jop van Haaren
Jop van Haaren
13/10/2021
Na maanden rond lopen met rugklachten nu alweer maanden zonder klachten. Fantastisch resultaat door “anders” te kijken en juiste te behandelen. Hoeveel goed ademhalen kan uitmaken! Een aanrader!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy