Pijn, raadselachtig interessant

Het fenomeen pijn; heel complex en raadselachtig interessant.

In onze praktijk melden mensen zich over het algemeen met pijn. De vraag van de mensen die wij behandelen is dan ook: Waarom heb ik pijn? Wat is er beschadigd? Wat moet ik, of wat kun jij doen zodat dit stopt? Dan begint voor ons het ‘raadsel’. Want wat bepaald bij een individu de mate van pijn die hij of zij ervaart?
Over het algemeen bestaat er het beeld ten aanzien van pijn, dat er wel sprake moet zijn van geïrriteerd of beschadigd weefsel. Maar hoe zit het nu werkelijk? Laten we starten met een zin die veelzeggend is. Pijn is een beschermingsmechanisme, heeft altijd een reden en een doel, maar staat niet gelijk aan weefselschade.

Pijn is een beschermingsmechanisme, heeft altijd een reden en een doel, maar staat niet gelijk aan weefselschade.

Niemand wil pijn hebben. En als je pijn hebt, dan wil je daar zo snel mogelijk weer van af! Heel begrijpelijk en logisch, want pijn is niet fijn. Maar het feit dat pijn vervelend is, maakt het nou net zo effectief en zo’n belangrijk onderdeel van het leven.
Pijn beschermt je en waarschuwt je voor gevaar, vaak nog voordat je beschadigt raakt. Je gaat anders bewegen, denken en je anders gedragen. Wat weer van belang is voor je herstel.

Soms lijkt het ‘pijnsysteem’ zich vreemd te gedragen. Je hebt bijvoorbeeld een spijker in je voet, maar voelt er niets van. Totdat je ziet dat je voet bloedt; dan heb je opeens pijn.
Het pijnsysteem laat het ook weleens helemaal afweten.
Sommige vormen van levensbedreigende kanker bijvoorbeeld, doen geen pijn. Met als gevolg dat ze onopgemerkt blijven en zo kwaadaardig kunnen zijn.

Het ervaren van pijn is normaal. Pijn is een adequate, maar erg onaangename reactie op iets wat je brein als een bedreiging beschouwt. Als er iets aan de hand is ergens in je lichaam en je brein beoordeelt dit als ongevaarlijk. Dan zal je ook geen pijn ervaren.

Bepaalt je brein dat je wel in gevaar bent. Dan wordt er pijn geproduceerd. Dus ook in de gevallen waarin er met de verschillende weefsels in je lichaam niks aan de hand is.

Er zijn verschillende sensoren in je lijf aanwezig die laten we zeggen alarm kunnen slaan. Deze sensoren sturen een boodschap door naar het ruggenmerg. Dit signaal bevat alleen maar de boodschap er is mogelijk gevaar en GEEN pijn. Daar wordt een afweging gemaakt of er een signaal doorgestuurd wordt naar het brein. Uiteindelijk beslist het brein of er pijn wordt geproduceerd.

De laatste tien jaar hebben wetenschappers met behulp van specifieke technieken beelden kunnen maken van wat er gebeurt in het brein als mensen pijn hebben. Dit heeft in de afgelopen jaren mogelijk meer inzicht gegeven over de biologie van pijn dan in de duizend jaar hiervoor.
Eén van deze inzichten is dat wanneer we pijn ervaren er honderden delen van het brein tegelijk actief zijn.

Dit maakt pijn dus zo persoonlijk en ongelooflijk interessant.

Contact gegevens

 • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

 • Telefoon nummer
  Guido: 06 – 29383267
  Casper: 06 – 26752728

 • Post adres:
  Fysiotherapie Kracht
  Zwolsestraat 65
  8101 AB Raalte

Richard Huijsmans
Richard Huijsmans
25/02/2022
Door een goede diagnose, no nonsense behandeling en goede tips, was ik binnen de kortste keren rugklachten vrij. Door de goede adviezen blijf ik ook klachtenvrij. Ik ben mijn buurman dankbaar dat hij mij destijds adviseerde om naar Fysiotherapie Kracht over te stappen. Casper is een fijne behandelaar, die in samenwerking met mij probeert om de problemen zo snel mogelijk op te lossen..
Bodine ten Broeke
Bodine ten Broeke
08/02/2022
Kwam door aanraden van familie en vrienden bij Fysiotherapie Kracht voor mijn knieblessure. Ik kon snel terecht en ben ontzettend goed geholpen. Door alle oefeningen en tips heb ik geen last meer van mijn knie tijdens hardlopen. Ze nemen de tijd voor je en de sfeer is altijd prettig! Zou Fysiotherapie Kracht absoluut aanraden aan anderen!
Ronny Obdeijn
Ronny Obdeijn
03/02/2022
Guido geeft een duidelijke uitleg waar het probleem vandaan komt en geeft naast een effectieve behandeling, ook tips en adviezen om te voorkomen dat deze klachten terugkeren.
Tim in 't Veld
Tim in 't Veld
01/02/2022
Na een goede overzichtelijke intake zelf aan de slag gegaan met de tips van Guido. Door zijn duidelijke uitleg kan je makkelijk aan de slag. Er wordt duidelijk gemaakt dat je zelf met je lichaam en geest aan de slag moet en door deze kijk op de aanpak is het interessant om met je zelf aan de slag te gaan. Zeker de moeite waard!
kaj verswijver
kaj verswijver
30/01/2022
Doordat ik af en toe wat te onbenullig met gewichten gooi in de sportschool ontstaan er wel eens wat pijntjes. Maar gelukkig naar 3 behandelingen al weer hersteld van mijn overbelaste elleboog. Hierna nog een paar oefeningen meegekregen voor een oude belssure aan mijn schouder. Ben voorlopig pijnvrij, maar als er weer een blessure ontstaat kom ik graag weer terug bij fysiotherapie kracht.
Monika Godeschalk - van den Brink
Monika Godeschalk - van den Brink
30/01/2022
Fijne sfeer, word gemotiveerd en gestimuleerd!!! Heb al veel bereik in deze maanden en ga er nog meer uithalen als het aan mij ligt.
Bianca Walraven
Bianca Walraven
28/01/2022
Eerlijke fysiotherapeut. Behandeld niet alleen de pijn maar onderzoekt ook waar het vandaan komt zodat het hele probleem aangepakt kan worden.
Frits Swuste
Frits Swuste
28/01/2022
Ik had regelmatig last van mijn onderrug. Na een paar behandelingen ging het al snel beter. Daarna veel oefeningen meegekregen die ik eenvoudig thuis kan doen.
Anniek Benjamens
Anniek Benjamens
28/01/2022
Sinds september train ik 1x per week met Guido. In verband met enkelletsel, vond ik het heel spannend om het sporten weer op te pakken en vooral er plezier in te krijgen, omdat fitness / krachttraining niet meteen iets is wat ik heel leuk vond. Iedere week weer word ik door Guido uitgedaagd om de grens op te zoeken. De grens van wat ik fysiek met mijn enkel kan, maar ook de grens van wat ik qua kracht en conditie kan. De oefeningen zijn elke week heel gevarieerd en ook met een programma voor thuis kan ik aan de slag. Ik merk dat door het trainen met Guido ik meer het randje op zoek en uitgedaagd wordt om door te zetten. Naast de variatie en kundigheid is het ook altijd fijn om er te zijn, de sfeer is altijd heel prettig en gezellig!
Jop van Haaren
Jop van Haaren
13/10/2021
Na maanden rond lopen met rugklachten nu alweer maanden zonder klachten. Fantastisch resultaat door “anders” te kijken en juiste te behandelen. Hoeveel goed ademhalen kan uitmaken! Een aanrader!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy