Ons zorgstelsel, fysiotherapie en CONTRACTVRIJ werken

Het RTL-nieuws kopt op 30 november 2020: ‘De zorg dreigt onbetaalbaar te worden: ‘Tijd voor zinnige zorg’.

De zorg dreigt onbetaalbaar te worden. Dat is de conclusie van een groot rapport van twee belangrijke Nederlandse zorginstanties. De zorg is ’te veel een verdienmodel geworden’ en de financiering van behandelingen moet op de schop om tot meer ‘zinnige zorg’ te komen.

De NZa en het Zorginstituut stellen in het rapport dat het 5 voor 12 is voor de toekomst van de zorg. Door vergrijzing, steeds meer mensen met chronische ziekten en steeds meer dure geneesmiddelen blijven de kosten in de zorg elk jaar stijgen. Als we niet ingrijpen verdubbelen de kosten binnen twintig jaar.

Steeds meer belastinggeld gaat naar de zorg en ook de maandelijkse premies die iedere Nederlander vanaf 18 jaar betaalt, stijgen. Passende zorg en een daarvoor noodzakelijke, andere organisatie van zorg, moet de kostenstijging afremmen, aldus het rapport.

De twee instanties schrijven onder meer dat er in de zorg meer aandacht moet komen voor preventie. Daarnaast moeten behandelaars stoppen met behandelingen die niet werken en moet er beter samengewerkt worden(bron: RTL-nieuws).

Dit klinkt ons als muziek in de oren! Zinnige zorg, betaalbaar, gericht op preventie en leefstijl.

Vragen die direct opkomen zijn; Hoe werkt dit in de praktijk? Wie gaat er bepalen hoe deze zinnige zorg eruit ziet? Is dit zinnige zorg op de korte termijn of gaat het om een duurzaam effect? Wie bepalen er de spelregels en gaan er over de financiën?

Natuurlijk is het de zorgverzekeraar die hierin gaat bepalen. Maar hebben zij geen verdienmodel dan? En gaat dit niet ten koste van de kwaliteit van zorg?

Een idee dat nu is geopperd door de NZa en het zorginstituut om te betalen op basis van goede uitkomsten en niet op basis van behandelingen. Zoals een vriend en grote hulp bij het vormgeven van onze praktijk jaren geleden al aangaf: “Het betaald worden op basis van je aantal behandelingen?! Dat is wel een soort van perverse prikkel die uitnodigt om meer te behandelen dan noodzakelijk”. Zijn wij het helemaal mee eens.

Maar wie gaat er bepalen wat een goede uitkomst is van een behandeltraject? Mogelijk heb je als zorgverlener goede zorg verleend. Door binnen het traject de persoon aan te spreken op zijn eigen inbreng, leefstijl en motivatie om te herstellen. Maar is hiermee niet op korte termijn het probleem van de zorgvrager opgelost. Krijg je dan niet betaald?

In de ideale wereld worden er inderdaad alleen zinnige behandelingen uitgevoerd. Waarin de patiënt centraal staat en er door de zorgverlener zo breed mogelijk naar het welzijn van de zorgvrager gekeken wordt. Daarbij continu afwegingen te maken of de uiteindelijke baten opwegen tegen de kosten.

De informatie verstrekken aangaande een gezonde leefstijl is makkelijk en niet duur. Maar er voor zorgen dat iemand tot verandering komt en een duurzaam effect heeft, kost tijd en ja ook geld. Dit vergt bij ieder persoon een andere aanpak en ook een ander tijdsbestek. Maar het doel is wat ons betreft altijd dat de persoon na een traject zijn eigen verantwoordelijkheid heeft genomen. Hiermee zelfredzaam is en een stukje dichter bij een gezonde leefstijl. Wat uiteindelijk resulteert in afname van zorgvraag en uiteindelijk zorgkosten.

En met deze motivatie van de zorgverlener is de zorgverzekeraar dus niet nodig, om ingewikkelde met name financieel gedreven zorgconstructies te bedenken! Behandelplannen met nog steeds een verdienmodel, maar alleen in het belang van de zorgverzekeraar.

Dit blijft voor ons de motivatie om met veel werkplezier contractvrij te werken!

Wat betekent contractvrij werken voor de vergoeding?

Fysiotherapie zit al jaren niet meer in het basispakket, dus de aanvullende verzekering bepaalt je vergoeding. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor mensen met een chronische code. Dit is een lijst met aandoeningen waarbij behandelingen fysiotherapie vergoed worden vanuit de basispolis. Dit is zo bij iedere praktijk, wel of niet contractvrij. Heb je geen aanvullende verzekering, dan zijn de kosten van de behandeling voor eigen rekening.

Bij het afsluiten van een aanvullende verzekering kun je de keuze maken tussen een restitutie-polis(vrije zorgkeuze) of een natura-polis. Wanneer de vrije zorgkeuze ook geldt voor de aanvullende verzekering en niet alleen voor de basis. Dan worden de fysiotherapeutische behandelingen bij een contractvrije praktijk, zoals Fysiotherapie Kracht volledig vergoed.

Bij een naturapolis heb je ook vrijheid in het kiezen van je fysiotherapeut, maar kan het wel invloed hebben op het percentage van je vergoeding. Wettelijk is vastgelegd dat een zorgverzekeraar de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg niet zo laag mag stellen, dat daardoor een ‘hinderpaal’ ontstaat voor cliënten om zich tot een niet-gecontracteerde zorgaanbieder te wenden. Dit wordt het hinderpaalcriterium genoemd (artikel 13 Zvw). In de praktijk komt dit meestal neer op een vergoeding van 60-80% van het marktconforme tarief. Dit verschilt echter per zorgverzekering en per aanvullende verzekering. Je kunt dit terugvinden in je polisvoorwaarden bij vergoeding niet -gecontracteerde fysiotherapie. Er zijn ook verzekeraars die wel 100% vergoeden. (zie overzicht onderaan)

Wij declareren niet rechtstreeks bij de verzekeraar. Je krijgt van ons digitaal de factuur en op verzoek per post. Deze factuur kun je dan bij de zorgverzekeraar indienen. Vervolgens ontvangt de patiënt het restitutie bedrag op zijn of haar rekening. Welk bedrag je dan exact terug krijgt kan je terugvinden in je zorgpolis of navragen bij je zorgverzekering.

Vragen?

Bij vragen over ons contractvrij werken of de vergoeding bij Fysiotherapie kracht, dan kun je uiteraard contact met ons opnemen. Wij hopen je voldoende informatie te hebben gegeven om een weloverwogen keuze te maken voor een fysiotherapeut of praktijk. Wij beloven je dat als je voor Fysiotherapie Kracht kiest, wij ons uiterste best doen om je weer op top niveau te krijgen. En dat wij dat doen met plezier in ons werk en vrijheid in ons handelen!

 

Totaal overzicht tarief vergoedingen niet-gecontracteerde fysiotherapie 2021:

Groen aangegeven vergoeden onze behandelingen 90-100%.

 

 

Deze verzekeraars adviseren wij voor niet-gecontracteerde fysiotherapie 2021:

Deze vergoeden onze behandelingen 90-100%

Contact gegevens

 • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

 • Telefoon nummer
  Guido: 06 – 29383267
  Casper: 06 – 26752728

 • Post adres:
  Fysiotherapie Kracht
  Zwolsestraat 65
  8101 AB Raalte

Richard Huijsmans
Richard Huijsmans
25/02/2022
Door een goede diagnose, no nonsense behandeling en goede tips, was ik binnen de kortste keren rugklachten vrij. Door de goede adviezen blijf ik ook klachtenvrij. Ik ben mijn buurman dankbaar dat hij mij destijds adviseerde om naar Fysiotherapie Kracht over te stappen. Casper is een fijne behandelaar, die in samenwerking met mij probeert om de problemen zo snel mogelijk op te lossen..
Bodine ten Broeke
Bodine ten Broeke
08/02/2022
Kwam door aanraden van familie en vrienden bij Fysiotherapie Kracht voor mijn knieblessure. Ik kon snel terecht en ben ontzettend goed geholpen. Door alle oefeningen en tips heb ik geen last meer van mijn knie tijdens hardlopen. Ze nemen de tijd voor je en de sfeer is altijd prettig! Zou Fysiotherapie Kracht absoluut aanraden aan anderen!
Ronny Obdeijn
Ronny Obdeijn
03/02/2022
Guido geeft een duidelijke uitleg waar het probleem vandaan komt en geeft naast een effectieve behandeling, ook tips en adviezen om te voorkomen dat deze klachten terugkeren.
Tim in 't Veld
Tim in 't Veld
01/02/2022
Na een goede overzichtelijke intake zelf aan de slag gegaan met de tips van Guido. Door zijn duidelijke uitleg kan je makkelijk aan de slag. Er wordt duidelijk gemaakt dat je zelf met je lichaam en geest aan de slag moet en door deze kijk op de aanpak is het interessant om met je zelf aan de slag te gaan. Zeker de moeite waard!
kaj verswijver
kaj verswijver
30/01/2022
Doordat ik af en toe wat te onbenullig met gewichten gooi in de sportschool ontstaan er wel eens wat pijntjes. Maar gelukkig naar 3 behandelingen al weer hersteld van mijn overbelaste elleboog. Hierna nog een paar oefeningen meegekregen voor een oude belssure aan mijn schouder. Ben voorlopig pijnvrij, maar als er weer een blessure ontstaat kom ik graag weer terug bij fysiotherapie kracht.
Monika Godeschalk - van den Brink
Monika Godeschalk - van den Brink
30/01/2022
Fijne sfeer, word gemotiveerd en gestimuleerd!!! Heb al veel bereik in deze maanden en ga er nog meer uithalen als het aan mij ligt.
Bianca Walraven
Bianca Walraven
28/01/2022
Eerlijke fysiotherapeut. Behandeld niet alleen de pijn maar onderzoekt ook waar het vandaan komt zodat het hele probleem aangepakt kan worden.
Frits Swuste
Frits Swuste
28/01/2022
Ik had regelmatig last van mijn onderrug. Na een paar behandelingen ging het al snel beter. Daarna veel oefeningen meegekregen die ik eenvoudig thuis kan doen.
Anniek Benjamens
Anniek Benjamens
28/01/2022
Sinds september train ik 1x per week met Guido. In verband met enkelletsel, vond ik het heel spannend om het sporten weer op te pakken en vooral er plezier in te krijgen, omdat fitness / krachttraining niet meteen iets is wat ik heel leuk vond. Iedere week weer word ik door Guido uitgedaagd om de grens op te zoeken. De grens van wat ik fysiek met mijn enkel kan, maar ook de grens van wat ik qua kracht en conditie kan. De oefeningen zijn elke week heel gevarieerd en ook met een programma voor thuis kan ik aan de slag. Ik merk dat door het trainen met Guido ik meer het randje op zoek en uitgedaagd wordt om door te zetten. Naast de variatie en kundigheid is het ook altijd fijn om er te zijn, de sfeer is altijd heel prettig en gezellig!
Jop van Haaren
Jop van Haaren
13/10/2021
Na maanden rond lopen met rugklachten nu alweer maanden zonder klachten. Fantastisch resultaat door “anders” te kijken en juiste te behandelen. Hoeveel goed ademhalen kan uitmaken! Een aanrader!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy