Ons zorgstelsel, fysiotherapie en CONTRACTVRIJ werken

Het RTL-nieuws kopt op 30 november 2020: ‘De zorg dreigt onbetaalbaar te worden: ‘Tijd voor zinnige zorg’.

De zorg dreigt onbetaalbaar te worden. Dat is de conclusie van een groot rapport van twee belangrijke Nederlandse zorginstanties. De zorg is ‘te veel een verdienmodel geworden’ en de financiering van behandelingen moet op de schop om tot meer ‘zinnige zorg’ te komen.

De NZa en het Zorginstituut stellen in het rapport dat het 5 voor 12 is voor de toekomst van de zorg. Door vergrijzing, steeds meer mensen met chronische ziekten en steeds meer dure geneesmiddelen blijven de kosten in de zorg elk jaar stijgen. Als we niet ingrijpen verdubbelen de kosten binnen twintig jaar.

Steeds meer belastinggeld gaat naar de zorg en ook de maandelijkse premies die iedere Nederlander vanaf 18 jaar betaalt, stijgen. Passende zorg en een daarvoor noodzakelijke, andere organisatie van zorg, moet de kostenstijging afremmen, aldus het rapport.

De twee instanties schrijven onder meer dat er in de zorg meer aandacht moet komen voor preventie. Daarnaast moeten behandelaars stoppen met behandelingen die niet werken en moet er beter samengewerkt worden(bron: RTL-nieuws).

Dit klinkt ons als muziek in de oren! Zinnige zorg, betaalbaar, gericht op preventie en leefstijl.

Vragen die direct opkomen zijn; Hoe werkt dit in de praktijk? Wie gaat er bepalen hoe deze zinnige zorg eruit ziet? Is dit zinnige zorg op de korte termijn of gaat het om een duurzaam effect? Wie bepalen er de spelregels en gaan er over de financiën?

Natuurlijk is het de zorgverzekeraar die hierin gaat bepalen. Maar hebben zij geen verdienmodel dan? En gaat dit niet ten koste van de kwaliteit van zorg?

Een idee dat nu is geopperd door de NZa en het zorginstituut om te betalen op basis van goede uitkomsten en niet op basis van behandelingen. Zoals een vriend en grote hulp bij het vormgeven van onze praktijk jaren geleden al aangaf: “Het betaald worden op basis van je aantal behandelingen?! Dat is wel een soort van perverse prikkel die uitnodigt om meer te behandelen dan noodzakelijk”. Zijn wij het helemaal mee eens.

Maar wie gaat er bepalen wat een goede uitkomst is van een behandeltraject? Mogelijk heb je als zorgverlener goede zorg verleend. Door binnen het traject de persoon aan te spreken op zijn eigen inbreng, leefstijl en motivatie om te herstellen. Maar is hiermee niet op korte termijn het probleem van de zorgvrager opgelost. Krijg je dan niet betaald?

In de ideale wereld worden er inderdaad alleen zinnige behandelingen uitgevoerd. Waarin de patiënt centraal staat en er door de zorgverlener zo breed mogelijk naar het welzijn van de zorgvrager gekeken wordt. Daarbij continu afwegingen te maken of de uiteindelijke baten opwegen tegen de kosten.

De informatie verstrekken aangaande een gezonde leefstijl is makkelijk en niet duur. Maar er voor zorgen dat iemand tot verandering komt en een duurzaam effect heeft, kost tijd en ja ook geld. Dit vergt bij ieder persoon een andere aanpak en ook een ander tijdsbestek. Maar het doel is wat ons betreft altijd dat de persoon na een traject zijn eigen verantwoordelijkheid heeft genomen. Hiermee zelfredzaam is en een stukje dichter bij een gezonde leefstijl. Wat uiteindelijk resulteert in afname van zorgvraag en uiteindelijk zorgkosten.

En met deze motivatie van de zorgverlener is de zorgverzekeraar dus niet nodig, om ingewikkelde met name financieel gedreven zorgconstructies te bedenken! Behandelplannen met nog steeds een verdienmodel, maar alleen in het belang van de zorgverzekeraar.

Dit blijft voor ons de motivatie om met veel werkplezier contractvrij te werken!

Wat betekent contractvrij werken voor de vergoeding?

Fysiotherapie zit al jaren niet meer in het basispakket, dus de aanvullende verzekering bepaalt je vergoeding. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor mensen met een chronische code. Dit is een lijst met aandoeningen waarbij behandelingen fysiotherapie vergoed worden vanuit de basispolis. Dit is zo bij iedere praktijk, wel of niet contractvrij. Heb je geen aanvullende verzekering, dan zijn de kosten van de behandeling voor eigen rekening.

Bij het afsluiten van een aanvullende verzekering kun je de keuze maken tussen een restitutie-polis(vrije zorgkeuze) of een natura-polis. Wanneer de vrije zorgkeuze ook geldt voor de aanvullende verzekering en niet alleen voor de basis. Dan worden de fysiotherapeutische behandelingen bij een contractvrije praktijk, zoals Fysiotherapie Kracht volledig vergoed.

Bij een naturapolis heb je ook vrijheid in het kiezen van je fysiotherapeut, maar kan het wel invloed hebben op het percentage van je vergoeding. Wettelijk is vastgelegd dat een zorgverzekeraar de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg niet zo laag mag stellen, dat daardoor een ‘hinderpaal’ ontstaat voor cliënten om zich tot een niet-gecontracteerde zorgaanbieder te wenden. Dit wordt het hinderpaalcriterium genoemd (artikel 13 Zvw). In de praktijk komt dit meestal neer op een vergoeding van 60-80% van het marktconforme tarief. Dit verschilt echter per zorgverzekering en per aanvullende verzekering. Je kunt dit terugvinden in je polisvoorwaarden bij vergoeding niet -gecontracteerde fysiotherapie. Er zijn ook verzekeraars die wel 100% vergoeden. (zie overzicht onderaan)

Wij declareren niet rechtstreeks bij de verzekeraar. Je krijgt van ons digitaal de factuur en op verzoek per post. Deze factuur kun je dan bij de zorgverzekeraar indienen. Vervolgens ontvangt de patiënt het restitutie bedrag op zijn of haar rekening. Welk bedrag je dan exact terug krijgt kan je terugvinden in je zorgpolis of navragen bij je zorgverzekering.

Vragen?

Bij vragen over ons contractvrij werken of de vergoeding bij Fysiotherapie kracht, dan kun je uiteraard contact met ons opnemen. Wij hopen je voldoende informatie te hebben gegeven om een weloverwogen keuze te maken voor een fysiotherapeut of praktijk. Wij beloven je dat als je voor Fysiotherapie Kracht kiest, wij ons uiterste best doen om je weer op top niveau te krijgen. En dat wij dat doen met plezier in ons werk en vrijheid in ons handelen!

 

Totaal overzicht tarief vergoedingen niet-gecontracteerde fysiotherapie 2021:

Groen aangegeven vergoeden onze behandelingen 90-100%.

 

 

Deze verzekeraars adviseren wij voor niet-gecontracteerde fysiotherapie 2021:

Deze vergoeden onze behandelingen 90-100%

Contact gegevens

 • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

 • Telefoon nummer
  Guido: 06 – 29383267
  Casper: 06 – 26752728

 • Post adres:
  Fysiotherapie Kracht
  Zwolsestraat 65
  8101 AB Raalte

Davi Oude Lohuis
Davi Oude Lohuis
02/02/2021
goede fysiotherapeuten
Maureen Kamer
Maureen Kamer
15/01/2021
Beide zijn collega's van mij in Sportcentrum Tijenraan. Enthousiaste, behulpzaam en leergierig. De heren zijn gedreven in hun vak en nemen de tijd voor hun patiënt. Ze kijken verder dan alleen de desbetreffende klacht en nemen andere factoren mee in hun behandelplan.
Nanouk Fleer
Nanouk Fleer
17/12/2020
Hele prettige manier van omgang, heel sociaal handelen doelgericht en hebben veel kennis. Ze weten meteen wat er is en wat er moet gebeuren voor een zo snel mogelijk herstel! Ook zijn ze beter bereikbaar dan de gemiddelde fysio dat is er prettig !
Daan Herms
Daan Herms
16/12/2020
Directe omgang tot het probleem waarvoor je bij de fysio komt, waarbij met veel kennis en duidelijkheid uitgelegd word welke behandeling kan helpen, hierbij wordt je voornamelijk zelf aan het werk gezet omdat dit goed helpt bij de genezing! En een groot pluspunt is dat je niet wordt door behandeld als het niet nodig is!
Kirsten Land
Kirsten Land
15/12/2020
Wilma Spaans
Wilma Spaans
14/12/2020
Ik ben goed geholpen door Guido. Goede uitleg en prettig contact.
Anja Eefting-Tingen
Anja Eefting-Tingen
06/11/2020
Als collega's ken ik beide therapeuten goed. De gedrevenheid en manier van aanpakken waardeer ik zeer. Ik had aantal klachten ontwikkeld in de afgelopen jaren. Dus nam ik contact op met Guido. Hij heeft mijn invulformulier grondig bekeken en na 1 teleconsult heb ik voldoende handvaten gekregen om hier aan te werken. Met zijn passie, grondige inventarisatie en kennis heeft hij mij kunnen triggeren om vooral mijn leefstijl weer positief op de rails te krijgen Dankjewel Guido! Heel veel aan gehad, jouw holistische kijk op het vak en mijn klachten heeft ervoor gezorgd dat ik weer goed slaap, bewust beweeg en eet. En topfit ben. Succes ermee! Als ik weer iets heb weet ik jullie te vinden! Anja Eefting Tingen, collega (kinder)(sport)fysio
Tim Sibelt
Tim Sibelt
26/10/2020
Brian Hilbers
Brian Hilbers
12/10/2020
Met de behandeling & tips van Guido was ik niet alleen snel van mijn rugproblemen af, maar ik heb er ook goede levensstijl informatie aan overgehouden die ik de rest van mijn leven mee zal nemen. Echte aanrader!
Laura Schiphorst
Laura Schiphorst
02/10/2020
Ondanks dat ik na 3 consulten al verlost ben van mijn rugklachten was dit zeker geen quick fix! Tijdens de consulten heeft Guido me meegenomen in het vinden van de juiste balans tussen stress en ontspanning, de juiste manier van bewegen en het verhogen van mijn energieniveau. Door deze bewust wording heb ik aanpassingen kunnen maken in mijn leefstijl en denkstijl en zit ik lekkerder in mijn vel!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy