Het belang van een rustige neusademhaling

Ademhaling krijgt en verdient steeds meer aandacht! Iets dat wordt gezien als een automatisch onbewust proces, verdient enig bewustzijn.

Jij denkt misschien nog steeds dat je door je mond moet ademen om tijdens inspanning  genoeg zuurstof binnen te krijgen? Door je mondademhaling neem je juist minder zuurstof op, verlies je meer vocht en vergroot je de kans op blessures. Ademhalen door je neus heeft zoveel voordelen dat het opsommen ervan samengevat kan worden door de volgende zin:

“Je mond is om te praten en te eten, je neus is om adem te halen”


“Ik kan echt niet door mijn neus ademen”

Doordat de meeste mensen al hun gehele leven veelal door de mond ademhalen lijkt sporten of slapen met neusademhaling onmogelijk. Dit draai je echter gemakkelijk om. Ons lichaam weet exact hoe het ons van voldoende zuurstof moet voorzien tijdens een inspanning. En met een klein beetje training kun je deze gezonde gewoonte weer terugbrengen in je run, je dag en je slaap met vele voordelen als resultaat. Onze verre voorouders jaagden op de savanne en ontsnapten aan wilde dieren en deden dit met hun mond dicht.

Door heel bewust door je neus adem te halen filter je niet alleen de lucht (wat al een belangrijke reden is) maar warm je ook de lucht op, krijg je automatisch de juiste hoeveelheid zuurstof binnen en zorg je voor de natuurlijke aanmaak van lichaamseigen stikstofmonoxide. Daarnaast zorg je voor een betere balans tussen koolstofdioxide en zuurstof in je cellen. De O2/CO2 verhouding blijkt bij neusademhalers veel optimaler te zijn, waardoor het immuunsysteem krachtig ondersteund wordt. Tevens heeft de neusademhaling een positieve invloed op je lichaamshouding, je gemoedstoestand en je bloeddruk.

Mensen die door hun neus ademhalen krijgen ongeveer 60% meer zuurstof binnen dan mensen die door hun mond ademhalen. Genoeg reden om je mond dicht te houden en verder te lezen, toch? Ik zal wat meer uitleg geven over (neus)ademhalen, hoe dit werkt in combinatie met sporten en ook deel ik een speciale oefening waarmee je gemakkelijk kunt testen hoe goed je ervoor staat met je ademhaling.

Neusademhaling en sportprestaties

Je mond dicht houden tijdens het hardlopen lijkt niet echt een logische keuze. De laatste periode heb ik  hier zelf mee geëxperimenteerd en de positieve effecten ervaren die ook in wetenschappelijke studies worden benoemd. Ik slaap beter, herstel sneller, heb gedurende de dag meer energie, word energiek wakker etc. Ik begin steeds meer te geloven dat in veel sporten de beperkende factor namelijk niet de hoeveelheid getrainde spieren zijn, maar juist het gebruik van de longen en vooral de CO2 tolerantie.

Volgens  Marion Meesters van Oxygen Advantage, is het mogelijk om via een natuurlijke weg de epo productie en hiermee je hematocrietwaarde te verhogen. Dit doe je door je zuurstofverzadiging omlaag te brengen. Praktisch betekent dit dat je tijdens inspanning korte periodes je adem inhoudt. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in je bloed en wordt er meer van het hormoon epo aangemaakt. Het hormoon epo zorgt ervoor dat er via het beenmerg rode bloedlichaampjes aangemaakt worden. Welke verantwoordelijk zijn voor het transporteren van zuurstof naar je cellen.

Hoe meer je tijdens het trainen door je neus kunt ademen, hoe beter. Bij maximale inspanningen zul je de behoefte voelen om je mond te openen, maar probeer het te vermijden. Volgens een recente studie is er geen verlies van potentie of prestaties bij alleen ademen door de neus.

Uiteraard zijn er ook uitzonderingen, ook als het om ademhalen door je neus gaat: – Als je gewend bent om door je mond te ademen of een anatomische obstructie hebt, zullen je prestaties juist verminderen wanneer je door je neus ademt; – Op momenten van maximale inspanning is het normaal om ook door de mond te ademen. Dit betekent het tijdelijk activeren van de “turbo” van een motor om de prestaties op een specifiek tijdstip te maximaliseren, maar net als in een Formule 1 auto kun je de turbo beter niet de hele tijd aan zetten want je verstoort uiteindelijk de CO2 / O2 balans. – Hoe meer je tijdens de dagelijkse taken neusademhaling oefent, des te gemakkelijker het is om hiervan tijdens de training te profiteren. Als je in rust slecht ademt, zul je tijdens het sporten ook slecht ademen.

De BOLT test

Dan nu, de test. Deze zogeheten BOLT (Body Oxygen Level Test) maakt het mogelijk om je CO2 tolerantie te testen, een grotere tolerantie voor CO2 te ontwikkelen en hyperventilatie te verminderen. De simpele test, let op je hebt een stopwatch nodig, gaat als volgt:

  1. Ga rechtop zitten, zonder je benen te kruisen.
    2. Adem normaal in en uit door de neus (niet te diep). Adem naar je buik zonder de ribbenkast te vergroten of je schouders te bewegen.
    3. Adem bijna helemaal uit en knijp daarna je neus dicht.
    4. Start de stopwatch op het moment dat je je neus dicht knijpt en houd je adem in totdat je een duidelijke behoefte voelt om te ademen.
    5. Stop de stopwatch en haal weer normaal adem. Als je een grote diepe inademing moet doen, heb je te lang gewacht.
    6. Doe deze test twee of drie keer om het juiste punt te bepalen.

    Uitkomst van de test

De tijd die je comfortabel je adem inhield, is je BOLT-score en geeft je een idee van de gezondheid van je ademhaling. Wat betekent je BOLT score precies:

0-10 seconden
Je hebt een snelle, onregelmatige en hoorbare ademhaling. Deze verloopt via de borst, er is geen pauze tussen de ademhalingen en je haalt tussen de 15 en 30 keer adem per minuut.

10-20 seconden
Je ademt via de borst, je adem is vaak hoorbaar maar met een korte pauze aan het einde, 15-20 ademhalingen per minuut

20-40 seconden
Je ademt vanuit de buik, dit doe je kalm, rustig en geluidloos. Er is bijna geen beweging zichtbaar. Er is een langere constante pauze. En je neemt 10 – 15 ademhalingen per minuut

40-60 seconden
Ademen gaat moeiteloos, geluidloos en er is geen beweging zichtbaar, 6 – 10 ademhalingen per minuut. Goede ademhalingsfunctie en goede sportprestaties.

Je BOLT score (en dus je gezondheid en sportprestaties) verbeteren?

Als je je score wilt verbeteren kun je hiervoor gebruik maken van wandelingen om een variant van deze test uit te voeren: Adem normaal in en uit door de neus en tel na het laten ontsnappen van een uitademing de stappen totdat je voelt dat de je weer wilt ademhalen. In het begin kun je waarschijnlijk niet meer dan 8-10 stappen nemen zonder te ademen, maar je zult snel verbeteren tot je zelfs 40 stappen of meer bereikt.

Het doel van uitademen voordat je je adem inhoudt, is het verminderen van zuurstofverzadiging, waardoor een fysiologische toestand ontstaat die meer lijkt op leven op hoogte. Om deze tests te verbeteren en zo je ademhaling nog efficiënter te maken, moet je zo veel en vaak mogelijk door je neus ademen, dag en nacht, en let op: niet hyperventileren. En goede rustademhaling ligt rond de zes tot acht keer per minuut. De neusademhaling moet beginnen in het de buik en het middenrif, zonder beweging in de borst of schouders te creëren. Het helpt ook om je houding te verbeteren. Als we ons voorover buigen, laten we het onderste deel van de longen niet voldoende uit.

Oftewel; gewoon wat vaker je mond houden en focus op de ademhaling!

Contact gegevens

  • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

  • Telefoon nummer
    Guido: 06 – 29383267
    Casper: 06 – 26752728

  • Post adres:
    Fysiotherapie Kracht
    Zwolsestraat 65
    8101 AB Raalte

Richard Huijsmans
Richard Huijsmans
25/02/2022
Door een goede diagnose, no nonsense behandeling en goede tips, was ik binnen de kortste keren rugklachten vrij. Door de goede adviezen blijf ik ook klachtenvrij. Ik ben mijn buurman dankbaar dat hij mij destijds adviseerde om naar Fysiotherapie Kracht over te stappen. Casper is een fijne behandelaar, die in samenwerking met mij probeert om de problemen zo snel mogelijk op te lossen..
Bodine ten Broeke
Bodine ten Broeke
08/02/2022
Kwam door aanraden van familie en vrienden bij Fysiotherapie Kracht voor mijn knieblessure. Ik kon snel terecht en ben ontzettend goed geholpen. Door alle oefeningen en tips heb ik geen last meer van mijn knie tijdens hardlopen. Ze nemen de tijd voor je en de sfeer is altijd prettig! Zou Fysiotherapie Kracht absoluut aanraden aan anderen!
Ronny Obdeijn
Ronny Obdeijn
03/02/2022
Guido geeft een duidelijke uitleg waar het probleem vandaan komt en geeft naast een effectieve behandeling, ook tips en adviezen om te voorkomen dat deze klachten terugkeren.
Tim in 't Veld
Tim in 't Veld
01/02/2022
Na een goede overzichtelijke intake zelf aan de slag gegaan met de tips van Guido. Door zijn duidelijke uitleg kan je makkelijk aan de slag. Er wordt duidelijk gemaakt dat je zelf met je lichaam en geest aan de slag moet en door deze kijk op de aanpak is het interessant om met je zelf aan de slag te gaan. Zeker de moeite waard!
kaj verswijver
kaj verswijver
30/01/2022
Doordat ik af en toe wat te onbenullig met gewichten gooi in de sportschool ontstaan er wel eens wat pijntjes. Maar gelukkig naar 3 behandelingen al weer hersteld van mijn overbelaste elleboog. Hierna nog een paar oefeningen meegekregen voor een oude belssure aan mijn schouder. Ben voorlopig pijnvrij, maar als er weer een blessure ontstaat kom ik graag weer terug bij fysiotherapie kracht.
Monika Godeschalk - van den Brink
Monika Godeschalk - van den Brink
30/01/2022
Fijne sfeer, word gemotiveerd en gestimuleerd!!! Heb al veel bereik in deze maanden en ga er nog meer uithalen als het aan mij ligt.
Bianca Walraven
Bianca Walraven
28/01/2022
Eerlijke fysiotherapeut. Behandeld niet alleen de pijn maar onderzoekt ook waar het vandaan komt zodat het hele probleem aangepakt kan worden.
Frits Swuste
Frits Swuste
28/01/2022
Ik had regelmatig last van mijn onderrug. Na een paar behandelingen ging het al snel beter. Daarna veel oefeningen meegekregen die ik eenvoudig thuis kan doen.
Anniek Benjamens
Anniek Benjamens
28/01/2022
Sinds september train ik 1x per week met Guido. In verband met enkelletsel, vond ik het heel spannend om het sporten weer op te pakken en vooral er plezier in te krijgen, omdat fitness / krachttraining niet meteen iets is wat ik heel leuk vond. Iedere week weer word ik door Guido uitgedaagd om de grens op te zoeken. De grens van wat ik fysiek met mijn enkel kan, maar ook de grens van wat ik qua kracht en conditie kan. De oefeningen zijn elke week heel gevarieerd en ook met een programma voor thuis kan ik aan de slag. Ik merk dat door het trainen met Guido ik meer het randje op zoek en uitgedaagd wordt om door te zetten. Naast de variatie en kundigheid is het ook altijd fijn om er te zijn, de sfeer is altijd heel prettig en gezellig!
Jop van Haaren
Jop van Haaren
13/10/2021
Na maanden rond lopen met rugklachten nu alweer maanden zonder klachten. Fantastisch resultaat door “anders” te kijken en juiste te behandelen. Hoeveel goed ademhalen kan uitmaken! Een aanrader!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy