Gedragsverandering vs. gedragsbehoud

EEN NIEUW JAAR!

Een nieuw jaar begint voor veel mensen met nieuwe voornemens. Eerlijk, hoe vaak heb jij eind december gedacht; in het nieuwe jaar ga ik echt werken aan…. afvallen/stoppen met roken/sporten etc. etc. En wees nog eens eerlijk, hoe vaak heb jij dit doel ook echt gerealiseerd? Deze blog gaat over gedragsverandering, maar wat nog belangrijk is, gedragsbehoud!

Toen ik 20 jaar geleden aan mijn opleiding begon was gedragsverandering al een soort van hoofdpijndossier. We kregen als studenten de opdracht om een model te ontwikkelen ten aanzien van gedragsverandering. Deze had als doel om bij het aangaan van een behandeltraject de therapietrouw te bevorderen. Dit werd een “fantastisch” theoretisch model waarvan ik wel kan zeggen dat het in de praktijk weinig succesvol was.

Maar eigenlijk zijn we heel goed in het veranderen van ons gedrag. Dit doen we voortdurend, zowel in positieve als negatieve zin. Waar we iets minder goed in zijn is gedragsbehoud. En dan vooral het gedrag behouden dat ons energie en vitaliteit oplevert.

Waar we iets minder goed in zijn is gedragsbehoud.

Belangrijk voor het in stand houden van positief/gezond gedrag is een diep gelegen motivatie vinden. Eentje die voor jou van grote betekenis is. Een sporter die de top wil bereiken zal makkelijk in staat zijn om de gezonde leefstijl in stand te houden. Dit omdat hij maar één doel heeft en dit voor hem/haar van groot belang is. Maar dit geldt niet alleen voor sporters! Dit kan ook het doel zijn van een opa of oma die met zijn of haar kleinkind wil kunnen spelen.

Een voorbeeld, vaak zien we mensen met als doel: Ik wil 2x per week fitnessen. Maar is dit het doel? Of is dit een middel, om een bepaald doel te behalen? Bijvoorbeeld het ECHTE doel is; ik wil graag een fitte opa zijn om met mijn kleinkinderen te kunnen spelen. Wat heb ik daar voor nodig? Om een fitte opa te zijn heb ik nodig; 2x per week fitness. Het oorspronkelijke doel wordt nu ineens gebruikt als een middel om het ECHTE doel, de dieper gelegen motivatie, te bereiken!

Het oorspronkelijke doel wordt nu ineens gebruikt als een middel om het ECHTE doel, de dieper gelegen motivatie, te bereiken!

Zonder een doel met voor jou echte betekenis gaat het heel moeilijk worden om gedrag te behouden. De eerste stap is dus het vinden van dit doel. En neem hier de tijd voor, want dit bepaalt je succes! Over de vervolg stappen meer in één van onze volgende blogs.

Contact gegevens

 • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

 • Telefoon nummer
  Guido: 06 – 29383267
  Casper: 06 – 26752728

 • Post adres:
  Fysiotherapie Kracht
  Zwolsestraat 65
  8101 AB Raalte

Richard Huijsmans
Richard Huijsmans
25/02/2022
Door een goede diagnose, no nonsense behandeling en goede tips, was ik binnen de kortste keren rugklachten vrij. Door de goede adviezen blijf ik ook klachtenvrij. Ik ben mijn buurman dankbaar dat hij mij destijds adviseerde om naar Fysiotherapie Kracht over te stappen. Casper is een fijne behandelaar, die in samenwerking met mij probeert om de problemen zo snel mogelijk op te lossen..
Bodine ten Broeke
Bodine ten Broeke
08/02/2022
Kwam door aanraden van familie en vrienden bij Fysiotherapie Kracht voor mijn knieblessure. Ik kon snel terecht en ben ontzettend goed geholpen. Door alle oefeningen en tips heb ik geen last meer van mijn knie tijdens hardlopen. Ze nemen de tijd voor je en de sfeer is altijd prettig! Zou Fysiotherapie Kracht absoluut aanraden aan anderen!
Ronny Obdeijn
Ronny Obdeijn
03/02/2022
Guido geeft een duidelijke uitleg waar het probleem vandaan komt en geeft naast een effectieve behandeling, ook tips en adviezen om te voorkomen dat deze klachten terugkeren.
Tim in 't Veld
Tim in 't Veld
01/02/2022
Na een goede overzichtelijke intake zelf aan de slag gegaan met de tips van Guido. Door zijn duidelijke uitleg kan je makkelijk aan de slag. Er wordt duidelijk gemaakt dat je zelf met je lichaam en geest aan de slag moet en door deze kijk op de aanpak is het interessant om met je zelf aan de slag te gaan. Zeker de moeite waard!
kaj verswijver
kaj verswijver
30/01/2022
Doordat ik af en toe wat te onbenullig met gewichten gooi in de sportschool ontstaan er wel eens wat pijntjes. Maar gelukkig naar 3 behandelingen al weer hersteld van mijn overbelaste elleboog. Hierna nog een paar oefeningen meegekregen voor een oude belssure aan mijn schouder. Ben voorlopig pijnvrij, maar als er weer een blessure ontstaat kom ik graag weer terug bij fysiotherapie kracht.
Monika Godeschalk - van den Brink
Monika Godeschalk - van den Brink
30/01/2022
Fijne sfeer, word gemotiveerd en gestimuleerd!!! Heb al veel bereik in deze maanden en ga er nog meer uithalen als het aan mij ligt.
Bianca Walraven
Bianca Walraven
28/01/2022
Eerlijke fysiotherapeut. Behandeld niet alleen de pijn maar onderzoekt ook waar het vandaan komt zodat het hele probleem aangepakt kan worden.
Frits Swuste
Frits Swuste
28/01/2022
Ik had regelmatig last van mijn onderrug. Na een paar behandelingen ging het al snel beter. Daarna veel oefeningen meegekregen die ik eenvoudig thuis kan doen.
Anniek Benjamens
Anniek Benjamens
28/01/2022
Sinds september train ik 1x per week met Guido. In verband met enkelletsel, vond ik het heel spannend om het sporten weer op te pakken en vooral er plezier in te krijgen, omdat fitness / krachttraining niet meteen iets is wat ik heel leuk vond. Iedere week weer word ik door Guido uitgedaagd om de grens op te zoeken. De grens van wat ik fysiek met mijn enkel kan, maar ook de grens van wat ik qua kracht en conditie kan. De oefeningen zijn elke week heel gevarieerd en ook met een programma voor thuis kan ik aan de slag. Ik merk dat door het trainen met Guido ik meer het randje op zoek en uitgedaagd wordt om door te zetten. Naast de variatie en kundigheid is het ook altijd fijn om er te zijn, de sfeer is altijd heel prettig en gezellig!
Jop van Haaren
Jop van Haaren
13/10/2021
Na maanden rond lopen met rugklachten nu alweer maanden zonder klachten. Fantastisch resultaat door “anders” te kijken en juiste te behandelen. Hoeveel goed ademhalen kan uitmaken! Een aanrader!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy