Gedragsverandering vs. gedragsbehoud

EEN NIEUW JAAR!

Een nieuw jaar begint voor veel mensen met nieuwe voornemens. Eerlijk, hoe vaak heb jij eind december gedacht; in het nieuwe jaar ga ik echt werken aan…. afvallen/stoppen met roken/sporten etc. etc. En wees nog eens eerlijk, hoe vaak heb jij dit doel ook echt gerealiseerd? Deze blog gaat over gedragsverandering, maar wat nog belangrijk is, gedragsbehoud!

Toen ik 20 jaar geleden aan mijn opleiding begon was gedragsverandering al een soort van hoofdpijndossier. We kregen als studenten de opdracht om een model te ontwikkelen ten aanzien van gedragsverandering. Deze had als doel om bij het aangaan van een behandeltraject de therapietrouw te bevorderen. Dit werd een “fantastisch” theoretisch model waarvan ik wel kan zeggen dat het in de praktijk weinig succesvol was.

Maar eigenlijk zijn we heel goed in het veranderen van ons gedrag. Dit doen we voortdurend, zowel in positieve als negatieve zin. Waar we iets minder goed in zijn is gedragsbehoud. En dan vooral het gedrag behouden dat ons energie en vitaliteit oplevert.

Waar we iets minder goed in zijn is gedragsbehoud.

Belangrijk voor het in stand houden van positief/gezond gedrag is een diep gelegen motivatie vinden. Eentje die voor jou van grote betekenis is. Een sporter die de top wil bereiken zal makkelijk in staat zijn om de gezonde leefstijl in stand te houden. Dit omdat hij maar één doel heeft en dit voor hem/haar van groot belang is. Maar dit geldt niet alleen voor sporters! Dit kan ook het doel zijn van een opa of oma die met zijn of haar kleinkind wil kunnen spelen.

Een voorbeeld, vaak zien we mensen met als doel: Ik wil 2x per week fitnessen. Maar is dit het doel? Of is dit een middel, om een bepaald doel te behalen? Bijvoorbeeld het ECHTE doel is; ik wil graag een fitte opa zijn om met mijn kleinkinderen te kunnen spelen. Wat heb ik daar voor nodig? Om een fitte opa te zijn heb ik nodig; 2x per week fitness. Het oorspronkelijke doel wordt nu ineens gebruikt als een middel om het ECHTE doel, de dieper gelegen motivatie, te bereiken!

Het oorspronkelijke doel wordt nu ineens gebruikt als een middel om het ECHTE doel, de dieper gelegen motivatie, te bereiken!

Zonder een doel met voor jou echte betekenis gaat het heel moeilijk worden om gedrag te behouden. De eerste stap is dus het vinden van dit doel. En neem hier de tijd voor, want dit bepaalt je succes! Over de vervolg stappen meer in één van onze volgende blogs.

Contact gegevens

 • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

 • Telefoon nummer
  Guido: 06 – 29383267
  Casper: 06 – 26752728

 • Post adres:
  Fysiotherapie Kracht
  Zwolsestraat 65
  8101 AB Raalte

Davi Oude Lohuis
Davi Oude Lohuis
02/02/2021
goede fysiotherapeuten
Maureen Kamer
Maureen Kamer
15/01/2021
Beide zijn collega's van mij in Sportcentrum Tijenraan. Enthousiaste, behulpzaam en leergierig. De heren zijn gedreven in hun vak en nemen de tijd voor hun patiënt. Ze kijken verder dan alleen de desbetreffende klacht en nemen andere factoren mee in hun behandelplan.
Nanouk Fleer
Nanouk Fleer
17/12/2020
Hele prettige manier van omgang, heel sociaal handelen doelgericht en hebben veel kennis. Ze weten meteen wat er is en wat er moet gebeuren voor een zo snel mogelijk herstel! Ook zijn ze beter bereikbaar dan de gemiddelde fysio dat is er prettig !
Daan Herms
Daan Herms
16/12/2020
Directe omgang tot het probleem waarvoor je bij de fysio komt, waarbij met veel kennis en duidelijkheid uitgelegd word welke behandeling kan helpen, hierbij wordt je voornamelijk zelf aan het werk gezet omdat dit goed helpt bij de genezing! En een groot pluspunt is dat je niet wordt door behandeld als het niet nodig is!
Kirsten Land
Kirsten Land
15/12/2020
Wilma Spaans
Wilma Spaans
14/12/2020
Ik ben goed geholpen door Guido. Goede uitleg en prettig contact.
Anja Eefting-Tingen
Anja Eefting-Tingen
06/11/2020
Als collega's ken ik beide therapeuten goed. De gedrevenheid en manier van aanpakken waardeer ik zeer. Ik had aantal klachten ontwikkeld in de afgelopen jaren. Dus nam ik contact op met Guido. Hij heeft mijn invulformulier grondig bekeken en na 1 teleconsult heb ik voldoende handvaten gekregen om hier aan te werken. Met zijn passie, grondige inventarisatie en kennis heeft hij mij kunnen triggeren om vooral mijn leefstijl weer positief op de rails te krijgen Dankjewel Guido! Heel veel aan gehad, jouw holistische kijk op het vak en mijn klachten heeft ervoor gezorgd dat ik weer goed slaap, bewust beweeg en eet. En topfit ben. Succes ermee! Als ik weer iets heb weet ik jullie te vinden! Anja Eefting Tingen, collega (kinder)(sport)fysio
Tim Sibelt
Tim Sibelt
26/10/2020
Brian Hilbers
Brian Hilbers
12/10/2020
Met de behandeling & tips van Guido was ik niet alleen snel van mijn rugproblemen af, maar ik heb er ook goede levensstijl informatie aan overgehouden die ik de rest van mijn leven mee zal nemen. Echte aanrader!
Laura Schiphorst
Laura Schiphorst
02/10/2020
Ondanks dat ik na 3 consulten al verlost ben van mijn rugklachten was dit zeker geen quick fix! Tijdens de consulten heeft Guido me meegenomen in het vinden van de juiste balans tussen stress en ontspanning, de juiste manier van bewegen en het verhogen van mijn energieniveau. Door deze bewust wording heb ik aanpassingen kunnen maken in mijn leefstijl en denkstijl en zit ik lekkerder in mijn vel!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy