Foamrollen zinvol of niet?

Veel sporters gebruiken foamrollers, bijvoorbeeld tijdens de warming-up of cooling-down. Foamrollen is een massagetechniek waarbij een roller van rubber of schuim gebruikt wordt. Sporters masseren een bepaalde spiergroep door op de roller te gaan liggen en er dan langzaam overheen te bewegen.

Gespannen en pijnlijke spieren beïnvloeden ons bewegen, onze prestaties en hoe we ons voelen. Velen wenden zich tot het foamrollen als oplossing voor pijnlijke en gespannen spieren. Maar hoe zinvol is dit eigenlijk?

Er wordt verondersteld dat er op basis van intensieve herhaaldelijke belasting en intensieve sportbeoefening kleine beschadigingen ontstaan in je bindweefsel. Deze kunnen zorgen voor verklevingen en een vervelend en soms pijnlijk gevoel.

Foamrollen werkt op basis van het principe van self myofascial release. Het myofascial betreft de fascia. Dit is het verbindende en beschermende weefsel dat om je spieren, bloedvaten, zenuwen en organen ligt. Deze structuur kun je zien als een strak vlies dat alles in je lichaam bij elkaar houdt.

Het release betekent dat je door het uitoefenen van mechanische druk van buiten af, (door het rollen over de koker) de ontstane verklevingen doorbreekt en hiermee de spierspanning verlaagt.

Er is zeker wetenschappelijk bewijs dat het meest geïrriteerde stukje in de strakke spier, de “trigger point”, positief beïnvloed wordt door het rollen. De mechanische druk zorgt namelijk ervoor dat je spieren op korte termijn tot ontspanning komen en de pijn wordt gedempt.

Het rollen met behulp van je eigen lichaamsgewicht over een cilindervormige koker is een goede manier om:

 • Het gespannen gevoel in de specifieke spier tijdelijk te verminderen
 • Het bewegingsvermogen(ROM) tijdelijk te verbeteren
 • De weg vrij te maken naar verbetering van je sportprestaties

Maar let op,  foamrollen alleen is niet de sleutel tot verandering in je bindweefsel op de lange termijn! De mechanische druk zorgt ervoor dat je spieren op (zeer) korte termijn tot ontspanning komen. Het is dus een prima middel voor tijdelijke pijndemping en ontspanning. Er verandert echter structureel niets in de kwaliteit van het spier- en bindweefsel. Hiervoor zijn rekkingen en gevarieerde dynamische trainingsvormen van groot belang.

Foamrollen is dus een prima aanvulling, maar geen heilige graal.

 

 

 

 

 

Contact gegevens

 • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

 • Telefoon nummer
  Guido: 06 – 29383267
  Casper: 06 – 26752728

 • Post adres:
  Fysiotherapie Kracht
  Zwolsestraat 65
  8101 AB Raalte

Davi Oude Lohuis
Davi Oude Lohuis
02/02/2021
goede fysiotherapeuten
Maureen Kamer
Maureen Kamer
15/01/2021
Beide zijn collega's van mij in Sportcentrum Tijenraan. Enthousiaste, behulpzaam en leergierig. De heren zijn gedreven in hun vak en nemen de tijd voor hun patiënt. Ze kijken verder dan alleen de desbetreffende klacht en nemen andere factoren mee in hun behandelplan.
Nanouk Fleer
Nanouk Fleer
17/12/2020
Hele prettige manier van omgang, heel sociaal handelen doelgericht en hebben veel kennis. Ze weten meteen wat er is en wat er moet gebeuren voor een zo snel mogelijk herstel! Ook zijn ze beter bereikbaar dan de gemiddelde fysio dat is er prettig !
Daan Herms
Daan Herms
16/12/2020
Directe omgang tot het probleem waarvoor je bij de fysio komt, waarbij met veel kennis en duidelijkheid uitgelegd word welke behandeling kan helpen, hierbij wordt je voornamelijk zelf aan het werk gezet omdat dit goed helpt bij de genezing! En een groot pluspunt is dat je niet wordt door behandeld als het niet nodig is!
Kirsten Land
Kirsten Land
15/12/2020
Wilma Spaans
Wilma Spaans
14/12/2020
Ik ben goed geholpen door Guido. Goede uitleg en prettig contact.
Anja Eefting-Tingen
Anja Eefting-Tingen
06/11/2020
Als collega's ken ik beide therapeuten goed. De gedrevenheid en manier van aanpakken waardeer ik zeer. Ik had aantal klachten ontwikkeld in de afgelopen jaren. Dus nam ik contact op met Guido. Hij heeft mijn invulformulier grondig bekeken en na 1 teleconsult heb ik voldoende handvaten gekregen om hier aan te werken. Met zijn passie, grondige inventarisatie en kennis heeft hij mij kunnen triggeren om vooral mijn leefstijl weer positief op de rails te krijgen Dankjewel Guido! Heel veel aan gehad, jouw holistische kijk op het vak en mijn klachten heeft ervoor gezorgd dat ik weer goed slaap, bewust beweeg en eet. En topfit ben. Succes ermee! Als ik weer iets heb weet ik jullie te vinden! Anja Eefting Tingen, collega (kinder)(sport)fysio
Tim Sibelt
Tim Sibelt
26/10/2020
Brian Hilbers
Brian Hilbers
12/10/2020
Met de behandeling & tips van Guido was ik niet alleen snel van mijn rugproblemen af, maar ik heb er ook goede levensstijl informatie aan overgehouden die ik de rest van mijn leven mee zal nemen. Echte aanrader!
Laura Schiphorst
Laura Schiphorst
02/10/2020
Ondanks dat ik na 3 consulten al verlost ben van mijn rugklachten was dit zeker geen quick fix! Tijdens de consulten heeft Guido me meegenomen in het vinden van de juiste balans tussen stress en ontspanning, de juiste manier van bewegen en het verhogen van mijn energieniveau. Door deze bewust wording heb ik aanpassingen kunnen maken in mijn leefstijl en denkstijl en zit ik lekkerder in mijn vel!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy