Foamrollen zinvol of niet?

Veel sporters gebruiken foamrollers, bijvoorbeeld tijdens de warming-up of cooling-down. Foamrollen is een massagetechniek waarbij een roller van rubber of schuim gebruikt wordt. Sporters masseren een bepaalde spiergroep door op de roller te gaan liggen en er dan langzaam overheen te bewegen.

Gespannen en pijnlijke spieren beïnvloeden ons bewegen, onze prestaties en hoe we ons voelen. Velen wenden zich tot het foamrollen als oplossing voor pijnlijke en gespannen spieren. Maar hoe zinvol is dit eigenlijk?

Er wordt verondersteld dat er op basis van intensieve herhaaldelijke belasting en intensieve sportbeoefening kleine beschadigingen ontstaan in je bindweefsel. Deze kunnen zorgen voor verklevingen en een vervelend en soms pijnlijk gevoel.

Foamrollen werkt op basis van het principe van self myofascial release. Het myofascial betreft de fascia. Dit is het verbindende en beschermende weefsel dat om je spieren, bloedvaten, zenuwen en organen ligt. Deze structuur kun je zien als een strak vlies dat alles in je lichaam bij elkaar houdt.

Het release betekent dat je door het uitoefenen van mechanische druk van buiten af, (door het rollen over de koker) de ontstane verklevingen doorbreekt en hiermee de spierspanning verlaagt.

Er is zeker wetenschappelijk bewijs dat het meest geïrriteerde stukje in de strakke spier, de “trigger point”, positief beïnvloed wordt door het rollen. De mechanische druk zorgt namelijk ervoor dat je spieren op korte termijn tot ontspanning komen en de pijn wordt gedempt.

Het rollen met behulp van je eigen lichaamsgewicht over een cilindervormige koker is een goede manier om:

 • Het gespannen gevoel in de specifieke spier tijdelijk te verminderen
 • Het bewegingsvermogen(ROM) tijdelijk te verbeteren
 • De weg vrij te maken naar verbetering van je sportprestaties

Maar let op,  foamrollen alleen is niet de sleutel tot verandering in je bindweefsel op de lange termijn! De mechanische druk zorgt ervoor dat je spieren op (zeer) korte termijn tot ontspanning komen. Het is dus een prima middel voor tijdelijke pijndemping en ontspanning. Er verandert echter structureel niets in de kwaliteit van het spier- en bindweefsel. Hiervoor zijn rekkingen en gevarieerde dynamische trainingsvormen van groot belang.

Foamrollen is dus een prima aanvulling, maar geen heilige graal.

 

 

 

 

 

Contact gegevens

 • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

 • Telefoon nummer
  Guido: 06 – 29383267
  Casper: 06 – 26752728

 • Post adres:
  Fysiotherapie Kracht
  Zwolsestraat 65
  8101 AB Raalte

Richard Huijsmans
Richard Huijsmans
25/02/2022
Door een goede diagnose, no nonsense behandeling en goede tips, was ik binnen de kortste keren rugklachten vrij. Door de goede adviezen blijf ik ook klachtenvrij. Ik ben mijn buurman dankbaar dat hij mij destijds adviseerde om naar Fysiotherapie Kracht over te stappen. Casper is een fijne behandelaar, die in samenwerking met mij probeert om de problemen zo snel mogelijk op te lossen..
Bodine ten Broeke
Bodine ten Broeke
08/02/2022
Kwam door aanraden van familie en vrienden bij Fysiotherapie Kracht voor mijn knieblessure. Ik kon snel terecht en ben ontzettend goed geholpen. Door alle oefeningen en tips heb ik geen last meer van mijn knie tijdens hardlopen. Ze nemen de tijd voor je en de sfeer is altijd prettig! Zou Fysiotherapie Kracht absoluut aanraden aan anderen!
Ronny Obdeijn
Ronny Obdeijn
03/02/2022
Guido geeft een duidelijke uitleg waar het probleem vandaan komt en geeft naast een effectieve behandeling, ook tips en adviezen om te voorkomen dat deze klachten terugkeren.
Tim in 't Veld
Tim in 't Veld
01/02/2022
Na een goede overzichtelijke intake zelf aan de slag gegaan met de tips van Guido. Door zijn duidelijke uitleg kan je makkelijk aan de slag. Er wordt duidelijk gemaakt dat je zelf met je lichaam en geest aan de slag moet en door deze kijk op de aanpak is het interessant om met je zelf aan de slag te gaan. Zeker de moeite waard!
kaj verswijver
kaj verswijver
30/01/2022
Doordat ik af en toe wat te onbenullig met gewichten gooi in de sportschool ontstaan er wel eens wat pijntjes. Maar gelukkig naar 3 behandelingen al weer hersteld van mijn overbelaste elleboog. Hierna nog een paar oefeningen meegekregen voor een oude belssure aan mijn schouder. Ben voorlopig pijnvrij, maar als er weer een blessure ontstaat kom ik graag weer terug bij fysiotherapie kracht.
Monika Godeschalk - van den Brink
Monika Godeschalk - van den Brink
30/01/2022
Fijne sfeer, word gemotiveerd en gestimuleerd!!! Heb al veel bereik in deze maanden en ga er nog meer uithalen als het aan mij ligt.
Bianca Walraven
Bianca Walraven
28/01/2022
Eerlijke fysiotherapeut. Behandeld niet alleen de pijn maar onderzoekt ook waar het vandaan komt zodat het hele probleem aangepakt kan worden.
Frits Swuste
Frits Swuste
28/01/2022
Ik had regelmatig last van mijn onderrug. Na een paar behandelingen ging het al snel beter. Daarna veel oefeningen meegekregen die ik eenvoudig thuis kan doen.
Anniek Benjamens
Anniek Benjamens
28/01/2022
Sinds september train ik 1x per week met Guido. In verband met enkelletsel, vond ik het heel spannend om het sporten weer op te pakken en vooral er plezier in te krijgen, omdat fitness / krachttraining niet meteen iets is wat ik heel leuk vond. Iedere week weer word ik door Guido uitgedaagd om de grens op te zoeken. De grens van wat ik fysiek met mijn enkel kan, maar ook de grens van wat ik qua kracht en conditie kan. De oefeningen zijn elke week heel gevarieerd en ook met een programma voor thuis kan ik aan de slag. Ik merk dat door het trainen met Guido ik meer het randje op zoek en uitgedaagd wordt om door te zetten. Naast de variatie en kundigheid is het ook altijd fijn om er te zijn, de sfeer is altijd heel prettig en gezellig!
Jop van Haaren
Jop van Haaren
13/10/2021
Na maanden rond lopen met rugklachten nu alweer maanden zonder klachten. Fantastisch resultaat door “anders” te kijken en juiste te behandelen. Hoeveel goed ademhalen kan uitmaken! Een aanrader!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy