De ‘onzin’ van stretchen!

Sporter of niet, iedereen is bekend met het fenomeen rekken. Het stereotype beeld van de voetballer die met zijn onderbeen op de afrastering van het veld zijn hamstring rekt. Of de hardloper  steunend tegen een boom zijn kuit.
Bijna elke training werd vroeger gestart en beëindigd met rekoefeningen. Voor menigeen een ramp en een confrontatie met zijn of haar stijfheid. Maar er werd niet getwijfeld aan het belang ervan. En dat is nu op basis van voortschrijdend inzicht veranderd.

De discussie of rekken zinvol is wordt alle lange tijd gevoerd. Er zijn believers en non believers. In het algemeen is het zo dat als je wetenschappelijk bewijs zoekt, en graag bevestigd wil hebben dat rekken niet van toegevoegde waarde is, dan vind je deze.
Ben je een voorstander van rekken en wil je dit graag onderbouwt hebben met wetenschap, dan lukt je dit ook. Zoals bekend ligt de waarheid vaak ergens in het midden.
Laten we voorop stellen dat het rekken meerdere functies heeft.
Maar waar er over gediscussieerd wordt, is de vraag of je de structuur van een spier met zijn pees doormiddel van rekken kunt veranderen. En of het veranderen van deze structuur wel wenselijk is voor jou specifieke sportbeoefening.

De begrippen visco-elasticiteit en neurale adaptatie staan centraal.

Visco-elasticiteit wil zeggen dat, in dit geval de spier, zowel eigenschappen heeft van een vaste stof(elastisch) als van een vloeistof(viskeus). Dit betekent dat het weefsel weerstand biedt tegen beweging en terug wil keren naar de oorspronkelijke toestand.
Wanneer je rekt dan neem je in meer of mindere mate een onaangename sensatie waar.
Dit is simpel gezegd je zenuwstelsel die aangeeft tot hier en niet verder, een waarschuwingssysteem.
Wanneer je vaker rekt past dit waarschuwingssysteem zich aan en laat meer rek toe. En ziet de vergrote beweging niet meer als gevaarlijk. Dit betekent neurale adaptatie.

Onderzoek wijst uit dat kortdurende reksessies en rekprogramma’s van 3-8 weken geen mechanische verandering bewerkstelligen in het spierweefsel. Het visco- elastische weefsel gaat weer terug naar de oorspronkelijke stand. Het effect van de rekking is er dus wel, maar zeer kortdurend. De toegenomen bewegingsuitslag na het volgen van een rekprogramma van 3-8 weken komt dus voort uit neurale adaptatie. De spier past zich niet aan, maar je zenuwstelsel. Er is niet veel onderzoek gedaan naar het mechanische effect van dagelijks rekken gedurende een jaar of langer. In een studie uitgevoerd in 2016 bestond een revalidatieprogramma uit een jaar lang dagelijks rekken. Waarbij er na een jaar gekeken werd naar structurele veranderingen in het spier- pees complex. De onderzoekers vonden na dit jaar wel degelijk lengte toename in de spierbuiken. Daartegenover stond wel een afname in lengte van de pees. De totale lengte van dit complex kun je dus niet veranderen.

Onderzoek wijst uit dat kortdurende reksessies en rekprogramma’s van 3-8 weken geen mechanische verandering bewerkstelligen in het spierweefsel.

Wat zegt de wetenschap ten aanzien van de vraag of rekprogramma’s een effect hebben op blessure preventie? Ook bij deze vraagstelling wordt er veelal gekeken naar effecten op korte termijn(12 weken). Het voorkomen van blessures neemt binnen deze termijn niet af ten opzichte van de sporter die niet rekt. Wordt het programma voortgezet en wordt er over een termijn van een jaar gekeken naar blessure incidentie. Dan komen er statistisch significant minder blessures voor binnen de rekgroep.

Maar kan het rekken dan in ieder geval geen kwaad?
Dit is afhankelijk van je sportbeoefening, het moment waarop en hoe je rekt.
Wanneer je sportbeoefening weinig tot geen verlenging van je spierweefsel vraagt, dan is het niet raadzaam om voor aanvang van je training te rekken. De vraag is of je dan überhaupt wel middels rekken structurele veranderingen in je spierweefsel wil. Dit kan dus wel degelijk nadelige gevolgen hebben ten aanzien van blessures en sportprestaties.

Wat betekent dit wat ons betreft nu voor de praktijk;

  • Rekken voor of na een training heeft geen weefsel effect. Voor velen mentaal wel!
  • Rekprogramma’s en manieren van rekken zijn sterk individueel bepaald en sport specifiek.
  • Rekken geeft in ieder geval op korte termijn geen weefselverandering, maar werkt wel relaxerend.
  • Is het in jouw specifieke geval van belang dat er structurele verandering in weefsel plaatsvindt, dan betekent dit meerdere keren per week en blijvend rekken/mobiliseren.

Contact gegevens

  • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

  • Telefoon nummer
    Guido: 06 – 29383267
    Casper: 06 – 26752728

  • Post adres:
    Fysiotherapie Kracht
    Zwolsestraat 65
    8101 AB Raalte

Richard Huijsmans
Richard Huijsmans
25/02/2022
Door een goede diagnose, no nonsense behandeling en goede tips, was ik binnen de kortste keren rugklachten vrij. Door de goede adviezen blijf ik ook klachtenvrij. Ik ben mijn buurman dankbaar dat hij mij destijds adviseerde om naar Fysiotherapie Kracht over te stappen. Casper is een fijne behandelaar, die in samenwerking met mij probeert om de problemen zo snel mogelijk op te lossen..
Bodine ten Broeke
Bodine ten Broeke
08/02/2022
Kwam door aanraden van familie en vrienden bij Fysiotherapie Kracht voor mijn knieblessure. Ik kon snel terecht en ben ontzettend goed geholpen. Door alle oefeningen en tips heb ik geen last meer van mijn knie tijdens hardlopen. Ze nemen de tijd voor je en de sfeer is altijd prettig! Zou Fysiotherapie Kracht absoluut aanraden aan anderen!
Ronny Obdeijn
Ronny Obdeijn
03/02/2022
Guido geeft een duidelijke uitleg waar het probleem vandaan komt en geeft naast een effectieve behandeling, ook tips en adviezen om te voorkomen dat deze klachten terugkeren.
Tim in 't Veld
Tim in 't Veld
01/02/2022
Na een goede overzichtelijke intake zelf aan de slag gegaan met de tips van Guido. Door zijn duidelijke uitleg kan je makkelijk aan de slag. Er wordt duidelijk gemaakt dat je zelf met je lichaam en geest aan de slag moet en door deze kijk op de aanpak is het interessant om met je zelf aan de slag te gaan. Zeker de moeite waard!
kaj verswijver
kaj verswijver
30/01/2022
Doordat ik af en toe wat te onbenullig met gewichten gooi in de sportschool ontstaan er wel eens wat pijntjes. Maar gelukkig naar 3 behandelingen al weer hersteld van mijn overbelaste elleboog. Hierna nog een paar oefeningen meegekregen voor een oude belssure aan mijn schouder. Ben voorlopig pijnvrij, maar als er weer een blessure ontstaat kom ik graag weer terug bij fysiotherapie kracht.
Monika Godeschalk - van den Brink
Monika Godeschalk - van den Brink
30/01/2022
Fijne sfeer, word gemotiveerd en gestimuleerd!!! Heb al veel bereik in deze maanden en ga er nog meer uithalen als het aan mij ligt.
Bianca Walraven
Bianca Walraven
28/01/2022
Eerlijke fysiotherapeut. Behandeld niet alleen de pijn maar onderzoekt ook waar het vandaan komt zodat het hele probleem aangepakt kan worden.
Frits Swuste
Frits Swuste
28/01/2022
Ik had regelmatig last van mijn onderrug. Na een paar behandelingen ging het al snel beter. Daarna veel oefeningen meegekregen die ik eenvoudig thuis kan doen.
Anniek Benjamens
Anniek Benjamens
28/01/2022
Sinds september train ik 1x per week met Guido. In verband met enkelletsel, vond ik het heel spannend om het sporten weer op te pakken en vooral er plezier in te krijgen, omdat fitness / krachttraining niet meteen iets is wat ik heel leuk vond. Iedere week weer word ik door Guido uitgedaagd om de grens op te zoeken. De grens van wat ik fysiek met mijn enkel kan, maar ook de grens van wat ik qua kracht en conditie kan. De oefeningen zijn elke week heel gevarieerd en ook met een programma voor thuis kan ik aan de slag. Ik merk dat door het trainen met Guido ik meer het randje op zoek en uitgedaagd wordt om door te zetten. Naast de variatie en kundigheid is het ook altijd fijn om er te zijn, de sfeer is altijd heel prettig en gezellig!
Jop van Haaren
Jop van Haaren
13/10/2021
Na maanden rond lopen met rugklachten nu alweer maanden zonder klachten. Fantastisch resultaat door “anders” te kijken en juiste te behandelen. Hoeveel goed ademhalen kan uitmaken! Een aanrader!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy