Een stress vrij leven bestaat niet. We zijn allemaal druk en staan continu bloot aan allerlei prikkels. Daarnaast zullen we gedurende ons leven te maken krijgen met onaangename gebeurtenissen en gevoelens. Deze vormen van stress uitten zich met regelmaat ook fysiek. In de vorm van spier- en gewricht pijn, vermoeidheid, hoofdpijn en slapeloosheid. Maar kunnen we ook “beter” worden in het omgaan met stress? Kun je er bewust voor kiezen om goed te zijn in stress om zo geen (of veel minder) klachten te hebben? Laat mij je in deze blog meenemen in de wondere wereld van stress !
Het is verklaarbaar dat we in tijden van stress lichamelijke klachten krijgen, dit is namelijk voor een deel aangeleerd. Al vanaf jongs af aan vertellen ouders tegen hun kinderen dat stress slecht is. En de media versterkt dit beeld door artikelen met titels als: ‘Stress is nog ziekmakender dan we dachten’ & ‘Stress oorzaak enorme crisis’. Kortom, krijgen we te maken met stress dan koppelen we dit alleen maar aan negativiteit en krijgen we dus ook een negatieve uitkomst. Dit terwijl wetenschappers vanuit de psychologie komen met prachtige inzichten die ons helpen om ons te ontwikkelen door stress. In deze blog geef ik je een ander perspectief ten aanzien van stress en een kans op positieve ontwikkeling.
De basis van stress zoals we die kennen in Nederland:
Stress stimuleert de aanmaak van hormonen als Adrenaline en Cortisol, deze zorgen op korte termijn voor meer energie als antwoord op de aanwezige stress. Wordt jouw lichaam voor een langere tijd blootgesteld aan stress, dan leidt dit tot uitputting van ons stress systeem en ontstaan er op korte termijn vaak pijnklachten en slaapproblemen. Op lange termijn kan stress zorgen voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.
Maar klopt deze basis dan niet? Stress is toch goed onderzocht?
Deze basis is zeker weten waarheid. Wetenschappers hebben jarenlang goed onderzoek gedaan naar stress. Wel hebben ze altijd onderzoek gedaan naar de negatieve gevolgen van stress, met als resultaat uiteraard negatieve uitkomsten. Het laatste decennium is er verandering opgetreden. Steeds meer wetenschappers zijn gaan onderzoeken wat er gebeurt op het moment dat we mensen vertellen dat stress ook een positieve kant kan hebben.
Het begin van verandering; de ‘Groei-index’
Heel veel mensen kennen het belangrijkste stress hormoon bij naam ‘Cortisol’. Dit hormoon zorgt op lange termijn voor alle klachten. Bijna niemand kent het hormoon DHEA wat ook vrijkomt tijdens een stressreactie. Dit hormoon heeft positieve functies. Het vergroot onze weerstand, verbetert onze mentale toestand en remt ontstekingen. Ook is het een tegenhanger van Cortisol, en kan zo dus de negatieve effecten van stress verminderen. De verhouding van deze twee hormonen noemt men de ‘Groei-index’. Komt er tijdens stress veel Cortisol vrij en weinig DHEA dan heb je als persoon een lage Groei-index en heb je sneller last van pijn, minder energie en slaapproblemen wanneer je stress hebt. Hoe meer DHEA er vrijkomt tijdens stress, hoe hoger je groei-index en hoe minder klachten je ervaart tijdens stress. Het mooiste van dit verhaal is dat je zelf invloed kan hebben op hoeveel DHEA je lichaam aanmaakt in tijden van stress.
Studies laten zien dat wanneer je stressvolle periodes of situaties ziet als een kans om je vaardigheden, kennis en sterke punten te verbeteren. Het waarschijnlijker wordt dat je stress als versterkend of als stress gerelateerde groei gaat ervaren. Dit komt neer op het welbekende principe; What doesn’t kill you makes you stronger…
Wanneer je gaat waarderen dat lastige periodes of situaties in je leven ervoor zorgen dat je je ontwikkeld, dan wordt het makkelijker om elke nieuwe uitdaging in je leven aan te gaan. En de verwachting van groei stuurt een signaal naar je brein en lichaam: Maak je klaar om iets te leren, omdat je het aan kan!
Conclusie:
Begrijp me goed, het zou dus een misvatting zijn om nu stressvolle situaties te laten bestaan en niks te veranderen. Met het idee dat stress geen enkel probleem is. Het gaat erom dat je ze met een positieve mindset benadert en ziet als een kans. Mensen die goed zijn in het omgaan met stress staan zichzelf toe om te veranderen door de ervaring van stress. Het omarmen van onze natuurlijke capaciteit om te groeien kan ons helpen om op een positieve manier te veranderen, zelfs in situaties die we zelf nooit zouden kiezen. Dat hierbij het hormoon DHEA vrijkomt heeft mogelijk nog een ander voordeel. Het schijnt te verjongen, dus doe je best 😉
Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.
Telefoon nummer
Guido: 06 – 29383267
Casper: 06 – 26752728
E-mail
info@fysiotherapiekracht.nl
Post adres:
Fysiotherapie Kracht
Zwolsestraat 65
8101 AB Raalte