De kracht van het omgaan en groeien door stress!

Een stress vrij leven bestaat niet. We zijn allemaal druk en staan continu bloot aan allerlei prikkels. Daarnaast zullen we gedurende ons leven te maken krijgen met onaangename gebeurtenissen en gevoelens. Deze vormen van stress uitten zich met regelmaat ook fysiek. In de vorm van spier- en gewricht pijn, vermoeidheid, hoofdpijn en slapeloosheid. Maar kunnen we ook “beter” worden in het omgaan met stress? Kun je er bewust voor kiezen om goed te zijn in stress om zo geen (of veel minder) klachten te hebben? Laat mij je in deze blog meenemen in de wondere wereld van stress !

Het is verklaarbaar dat we in tijden van stress lichamelijke klachten krijgen, dit is namelijk voor een deel aangeleerd. Al vanaf jongs af aan vertellen ouders tegen hun kinderen dat stress slecht is. En de media versterkt dit beeld door artikelen met titels als: ‘Stress is nog ziekmakender dan we dachten’ & ‘Stress oorzaak enorme crisis’. Kortom, krijgen we te maken met stress dan koppelen we dit alleen maar aan negativiteit en krijgen we dus ook een negatieve uitkomst. Dit terwijl wetenschappers vanuit de psychologie komen met prachtige inzichten die ons helpen om ons te ontwikkelen  door stress. In deze blog geef ik je een ander perspectief ten aanzien van  stress en een kans op positieve ontwikkeling.

De basis van stress zoals we die kennen in Nederland:

Stress stimuleert de aanmaak van hormonen als Adrenaline en Cortisol, deze zorgen op korte termijn voor meer energie als antwoord op de aanwezige stress. Wordt jouw lichaam voor een langere tijd blootgesteld aan stress, dan leidt dit tot uitputting van ons stress systeem en ontstaan er op korte termijn vaak pijnklachten en slaapproblemen. Op lange termijn kan stress zorgen voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

Maar klopt deze basis dan niet? Stress is toch goed onderzocht? 

Deze basis is zeker weten waarheid. Wetenschappers hebben jarenlang goed onderzoek gedaan naar stress. Wel hebben ze altijd onderzoek gedaan naar de negatieve gevolgen van stress, met als resultaat uiteraard negatieve uitkomsten. Het laatste decennium is er verandering opgetreden. Steeds meer wetenschappers zijn gaan onderzoeken wat er gebeurt op het moment dat we mensen vertellen dat stress ook een positieve kant kan hebben.

Het begin van verandering; de ‘Groei-index’

Heel veel mensen kennen het belangrijkste stress hormoon bij naam ‘Cortisol’. Dit hormoon zorgt op lange termijn voor alle klachten. Bijna niemand kent het hormoon DHEA wat ook vrijkomt tijdens een stressreactie. Dit hormoon heeft positieve functies. Het vergroot onze weerstand, verbetert onze mentale toestand en remt ontstekingen. Ook is het een tegenhanger van Cortisol, en kan zo dus de negatieve effecten van stress verminderen. De verhouding van deze twee hormonen noemt men de ‘Groei-index’. Komt er tijdens stress veel Cortisol vrij en weinig DHEA dan heb je als persoon een lage Groei-index en heb je sneller last van pijn, minder energie en slaapproblemen wanneer je stress hebt. Hoe meer DHEA er vrijkomt tijdens stress, hoe hoger je groei-index en hoe minder klachten je ervaart tijdens stress. Het mooiste van dit verhaal is dat je zelf invloed kan hebben op hoeveel DHEA je lichaam aanmaakt in tijden van stress.

Studies laten zien dat wanneer je stressvolle periodes of situaties ziet als een kans om je vaardigheden, kennis en sterke punten te verbeteren. Het waarschijnlijker wordt dat je stress als versterkend of als stress gerelateerde groei gaat ervaren.  Dit komt neer op het welbekende principe; What doesn’t kill you makes you stronger…

Wanneer je gaat waarderen dat lastige periodes of situaties in je leven ervoor zorgen dat je je ontwikkeld, dan wordt het makkelijker om elke nieuwe uitdaging in je leven aan te gaan. En de verwachting van groei stuurt een signaal naar je brein en lichaam: Maak je klaar om iets te leren, omdat je het aan kan!

Conclusie:

Begrijp me goed, het zou dus een misvatting zijn om nu stressvolle situaties te laten bestaan en niks te veranderen. Met het idee dat stress geen enkel probleem is. Het gaat erom dat je ze met een positieve mindset benadert en ziet als een kans. Mensen die goed zijn in het omgaan met stress staan zichzelf toe om te veranderen door de ervaring van stress. Het omarmen van onze natuurlijke capaciteit om te groeien kan ons helpen om op een positieve manier te veranderen, zelfs in situaties die we zelf nooit zouden kiezen. Dat hierbij het hormoon DHEA vrijkomt heeft mogelijk nog een ander voordeel. Het schijnt te verjongen, dus doe je best 😉

Contact gegevens

 • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

 • Telefoon nummer
  Guido: 06 – 29383267
  Casper: 06 – 26752728

 • Post adres:
  Fysiotherapie Kracht
  Zwolsestraat 65
  8101 AB Raalte

Richard Huijsmans
Richard Huijsmans
25/02/2022
Door een goede diagnose, no nonsense behandeling en goede tips, was ik binnen de kortste keren rugklachten vrij. Door de goede adviezen blijf ik ook klachtenvrij. Ik ben mijn buurman dankbaar dat hij mij destijds adviseerde om naar Fysiotherapie Kracht over te stappen. Casper is een fijne behandelaar, die in samenwerking met mij probeert om de problemen zo snel mogelijk op te lossen..
Bodine ten Broeke
Bodine ten Broeke
08/02/2022
Kwam door aanraden van familie en vrienden bij Fysiotherapie Kracht voor mijn knieblessure. Ik kon snel terecht en ben ontzettend goed geholpen. Door alle oefeningen en tips heb ik geen last meer van mijn knie tijdens hardlopen. Ze nemen de tijd voor je en de sfeer is altijd prettig! Zou Fysiotherapie Kracht absoluut aanraden aan anderen!
Ronny Obdeijn
Ronny Obdeijn
03/02/2022
Guido geeft een duidelijke uitleg waar het probleem vandaan komt en geeft naast een effectieve behandeling, ook tips en adviezen om te voorkomen dat deze klachten terugkeren.
Tim in 't Veld
Tim in 't Veld
01/02/2022
Na een goede overzichtelijke intake zelf aan de slag gegaan met de tips van Guido. Door zijn duidelijke uitleg kan je makkelijk aan de slag. Er wordt duidelijk gemaakt dat je zelf met je lichaam en geest aan de slag moet en door deze kijk op de aanpak is het interessant om met je zelf aan de slag te gaan. Zeker de moeite waard!
kaj verswijver
kaj verswijver
30/01/2022
Doordat ik af en toe wat te onbenullig met gewichten gooi in de sportschool ontstaan er wel eens wat pijntjes. Maar gelukkig naar 3 behandelingen al weer hersteld van mijn overbelaste elleboog. Hierna nog een paar oefeningen meegekregen voor een oude belssure aan mijn schouder. Ben voorlopig pijnvrij, maar als er weer een blessure ontstaat kom ik graag weer terug bij fysiotherapie kracht.
Monika Godeschalk - van den Brink
Monika Godeschalk - van den Brink
30/01/2022
Fijne sfeer, word gemotiveerd en gestimuleerd!!! Heb al veel bereik in deze maanden en ga er nog meer uithalen als het aan mij ligt.
Bianca Walraven
Bianca Walraven
28/01/2022
Eerlijke fysiotherapeut. Behandeld niet alleen de pijn maar onderzoekt ook waar het vandaan komt zodat het hele probleem aangepakt kan worden.
Frits Swuste
Frits Swuste
28/01/2022
Ik had regelmatig last van mijn onderrug. Na een paar behandelingen ging het al snel beter. Daarna veel oefeningen meegekregen die ik eenvoudig thuis kan doen.
Anniek Benjamens
Anniek Benjamens
28/01/2022
Sinds september train ik 1x per week met Guido. In verband met enkelletsel, vond ik het heel spannend om het sporten weer op te pakken en vooral er plezier in te krijgen, omdat fitness / krachttraining niet meteen iets is wat ik heel leuk vond. Iedere week weer word ik door Guido uitgedaagd om de grens op te zoeken. De grens van wat ik fysiek met mijn enkel kan, maar ook de grens van wat ik qua kracht en conditie kan. De oefeningen zijn elke week heel gevarieerd en ook met een programma voor thuis kan ik aan de slag. Ik merk dat door het trainen met Guido ik meer het randje op zoek en uitgedaagd wordt om door te zetten. Naast de variatie en kundigheid is het ook altijd fijn om er te zijn, de sfeer is altijd heel prettig en gezellig!
Jop van Haaren
Jop van Haaren
13/10/2021
Na maanden rond lopen met rugklachten nu alweer maanden zonder klachten. Fantastisch resultaat door “anders” te kijken en juiste te behandelen. Hoeveel goed ademhalen kan uitmaken! Een aanrader!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy