De 3 mythes van lage rugpijn

DE 3 MYTHES VAN LAGE RUGPIJN

Lage rugpijn is ontzettend vervelend en komt bij veel mensen voor. Iedereen heeft wel eens een episode van rugpijn. Maar helaas zijn er hardnekkige mythes over dit onderwerp, waarvan we ondertussen weten dat ze vaak niet waar zijn. Het is belangrijk hier kennis van te hebben, omdat het een goed herstel in de weg kan staan.

MYTHE 1: MIJN RUGKLACHTEN KOMEN DOOR HET ZITTEN!
Er is op dit moment een ware hype gaande over zitten en hoe slecht dit wel niet is. Het zorgt voor rugpijn, nekpijn en tal van andere klachten.
Echter is dit te kort door de bocht. Zitten is namelijk helemaal niet zo belastend. Vanuit de nieuwste inzichten vanuit de pijnliteratuur wordt steeds meer bekend over de factoren die bijdragen aan pijn. Bewegingsarmoede is een belangrijke factor die kan bijdragen aan een verminderde belastbaarheid van het lichaam.
Het is dus niet zozeer het zitten zelf, maar de totale hoeveelheid beweging die je krijgt op een dag. Wanneer je veel beweegt en dus belastbaarder bent, kun je ook langer in een bepaalde houding zitten zonder pijn.

MYTHE 2: IK HEB EEN VERKEERDE HOUDING!
We hebben het al eerder benoemd, maar houding is niet de oorzaak van jouw rugklachten. Lang werd gedacht (en nog steeds) dat houding een belangrijke oorzaak is van rugklachten.
Veel mensen zullen je bijvoorbeeld vertellen dat je holle onderrug DE oorzaak voor jouw klachten is. Hypothetisch klinkt dit best logisch. Er is alleen geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.
Een studie heeft gekeken naar de houding van tieners en daarna gevolgd of zij rugklachten ontwikkelden; tieners met een abnormale houding hadden niet meer kans op het ontwikkelen van lage rugklachten dan anderen.
Er is zelfs een onderzoek verschenen waarin 54 studies vergeleken zijn, waarin geen relatie tussen houding en pijn is gevonden.

*Wel zijn er studies gevonden die een relatie laten zien van slaap, roken, stress, bewegingarmoede of werkwaardering met lage rugklachten.


MYTHE 3: IK HEB SLIJTAGE DUS DAAROM RUGPIJN

Er wordt nog steeds gedacht dat een tussenwervelschijf of wervel zelf een groot veroorzaker is van rugklachten. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat slijtage van een wervel DE oorzaak is van hun rugklachten.
Echter is dit vaker niet dan wel zo. MRI studies laten zien dat er vaak geen duidelijk verband is tussen de mate van pijn en slijtage aan de wervelkolom.
Een beroemde MRI studie heeft onderzoek gedaan op mensen ZONDER lage rugklachten. Bij meer dan de helft van de mensen werden abnormaliteiten gevonden als bijvoorbeeld een uitstulpende tussenwervelschijf of artrose, terwijl deze mensen dus geen pijn of belemmering ervaren.
Het hebben van artrose wil dus niet zeggen dat dit de veroorzaker is van je pijn.

Tip:
In de meeste gevallen is het belangrijkste om zoveel mogelijk in beweging te blijven en de dagelijkse dingen zoals werk en sport gewoon te blijven doen.

Contact gegevens

 • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

 • Telefoon nummer
  Guido: 06 – 29383267
  Casper: 06 – 26752728

 • Post adres:
  Fysiotherapie Kracht
  Zwolsestraat 65
  8101 AB Raalte

Richard Huijsmans
Richard Huijsmans
25/02/2022
Door een goede diagnose, no nonsense behandeling en goede tips, was ik binnen de kortste keren rugklachten vrij. Door de goede adviezen blijf ik ook klachtenvrij. Ik ben mijn buurman dankbaar dat hij mij destijds adviseerde om naar Fysiotherapie Kracht over te stappen. Casper is een fijne behandelaar, die in samenwerking met mij probeert om de problemen zo snel mogelijk op te lossen..
Bodine ten Broeke
Bodine ten Broeke
08/02/2022
Kwam door aanraden van familie en vrienden bij Fysiotherapie Kracht voor mijn knieblessure. Ik kon snel terecht en ben ontzettend goed geholpen. Door alle oefeningen en tips heb ik geen last meer van mijn knie tijdens hardlopen. Ze nemen de tijd voor je en de sfeer is altijd prettig! Zou Fysiotherapie Kracht absoluut aanraden aan anderen!
Ronny Obdeijn
Ronny Obdeijn
03/02/2022
Guido geeft een duidelijke uitleg waar het probleem vandaan komt en geeft naast een effectieve behandeling, ook tips en adviezen om te voorkomen dat deze klachten terugkeren.
Tim in 't Veld
Tim in 't Veld
01/02/2022
Na een goede overzichtelijke intake zelf aan de slag gegaan met de tips van Guido. Door zijn duidelijke uitleg kan je makkelijk aan de slag. Er wordt duidelijk gemaakt dat je zelf met je lichaam en geest aan de slag moet en door deze kijk op de aanpak is het interessant om met je zelf aan de slag te gaan. Zeker de moeite waard!
kaj verswijver
kaj verswijver
30/01/2022
Doordat ik af en toe wat te onbenullig met gewichten gooi in de sportschool ontstaan er wel eens wat pijntjes. Maar gelukkig naar 3 behandelingen al weer hersteld van mijn overbelaste elleboog. Hierna nog een paar oefeningen meegekregen voor een oude belssure aan mijn schouder. Ben voorlopig pijnvrij, maar als er weer een blessure ontstaat kom ik graag weer terug bij fysiotherapie kracht.
Monika Godeschalk - van den Brink
Monika Godeschalk - van den Brink
30/01/2022
Fijne sfeer, word gemotiveerd en gestimuleerd!!! Heb al veel bereik in deze maanden en ga er nog meer uithalen als het aan mij ligt.
Bianca Walraven
Bianca Walraven
28/01/2022
Eerlijke fysiotherapeut. Behandeld niet alleen de pijn maar onderzoekt ook waar het vandaan komt zodat het hele probleem aangepakt kan worden.
Frits Swuste
Frits Swuste
28/01/2022
Ik had regelmatig last van mijn onderrug. Na een paar behandelingen ging het al snel beter. Daarna veel oefeningen meegekregen die ik eenvoudig thuis kan doen.
Anniek Benjamens
Anniek Benjamens
28/01/2022
Sinds september train ik 1x per week met Guido. In verband met enkelletsel, vond ik het heel spannend om het sporten weer op te pakken en vooral er plezier in te krijgen, omdat fitness / krachttraining niet meteen iets is wat ik heel leuk vond. Iedere week weer word ik door Guido uitgedaagd om de grens op te zoeken. De grens van wat ik fysiek met mijn enkel kan, maar ook de grens van wat ik qua kracht en conditie kan. De oefeningen zijn elke week heel gevarieerd en ook met een programma voor thuis kan ik aan de slag. Ik merk dat door het trainen met Guido ik meer het randje op zoek en uitgedaagd wordt om door te zetten. Naast de variatie en kundigheid is het ook altijd fijn om er te zijn, de sfeer is altijd heel prettig en gezellig!
Jop van Haaren
Jop van Haaren
13/10/2021
Na maanden rond lopen met rugklachten nu alweer maanden zonder klachten. Fantastisch resultaat door “anders” te kijken en juiste te behandelen. Hoeveel goed ademhalen kan uitmaken! Een aanrader!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy