6 tips om makkelijker wakker te worden

De middag dip, wie kent ‘m niet. Pohh, net je lunch op en dan komt daar opeens die inkakker kei-hard binnen. Ja, zeker kan dit te maken hebben met je lunch, helemaal wanneer dit zes boterhammen met margarine en hagelslag zijn geweest.;)

Maar daar ga ik het in deze blog niet over hebben. Waar we het wel over gaan hebben is het ochtend ritueel! Dus nee, geen preek over dat je om 22;00 uur in bed moet liggen, of dat je er goed aan doet om 8 uur slaap per nacht te maken. Maar een zestal tips om de dag super relax te starten, en waarmee je de dag heerlijk doorkomt zonder inkakker!

1. Stop met snoozen

Hier heb ik me de afgelopen jaren behoorlijk schuldig aan gemaakt. Ik snooze al zolang ik me kan herinneren. Het liefst twee of drie keer. Maar hoe lekker die paar extra minuten slaap ook voelen, je lichaam wordt er allesbehalve wakker door. Dit zit namelijk zo: juist wanneer je je slaap alsmaar blijft verlengen raakt je slaapcyclus com-pleet in de war. En dat is dus precies wat we niet willen, want dankzij die verwarde cyclus ben je de rest van de dag niet vooruit te branden. En mocht jij, net als ik, iedere dag 2-3 keer snoozen is dit dus al bijna een half uur per dag, vermenigvuldig dit met alle dagen van de week en je bent al een zo’n 3.5 uur slaap verloren. Zonde toch?

2. Neem een wake up light wekker

Dit is echt een tof apparaat, langzaam wakker worden met licht. Helemaal goed doet deze het in de wintermaanden. Je weet wel, dat zijn de maanden dat je in het donker weggaat naar het werk en ook weer in het donker thuis komt. In plaats van een direct groot stress moment door die takke herrie van een ‘normale’ wekker, wordt je nu heel relax wakker. Het licht van deze wekker simuleert het natuurlijke zonlicht wat geleidelijk aan toeneemt in sterkte.

3. Geen telefoon het eerste uur.

Velen van ons, ja ik ook wel eens, gaan naar bed met dat scherm en staan op dat scherm. Terwijl iedereen weet dat dit natuurlijk echt niet oké is. Het eerste wat we doen als we wakker worden is weer scrollen op je tijdlijn van de socials, het beantwoorden van appjes, het checken van mailtjes of de agenda van de dag doornemen. Dit levert voor de meeste van ons al gelijk weer een bak met stress op. Zonder dat we het door hebben kan dit later op de dag zeker vermoeidheid met zich meebrengen!

4. Heter is niet beter

Denk jij een hete douche nodig te hebben om ‘goed’ wakker te worden? Helaas hagelslag, een te warme straal brengt je meteen weer terug naar dromenland. Hitte geeft namelijk het signaal aan je zenuwgestel dat je spieren mogen ontspannen en je hartslag naar beneden mag, oftewel precies het tegenovergestelde van wat wakker worden voor je lichaam inhoudt. Dus wil je echt wakker worden? Dan is een koude douche dé oplossing, die zorgt er namelijk voor je dat je een extra dosis adrenaline en endorfine aanmaakt waardoor je extra veel energie en een opgewekt gevoel krijgt. Ja, het is wel ff wennen in het begin, start rustig met 20 seconden, en bouw dit geleidelijk uit.. Voor het slapen is een hete douche dus wel dikke prima!

5. But first… no koffie

Is het eerste wat jij met je slaperige kop doet, richting het koffiezetapparaat lopen om een sterke bak zetten? Wacht er nog ff mee zou ik zeggen.. Kijk, natuurlijk hebben we koffie in de vroege ochtend ‘nodig’ en die ga ik je ook ze-ker niet afpakken, maar dat eerste kopje koffie kun je misschien wel iets uitstellen. Bij het wakker worden maakt je lichaam namelijk cortisol aan, een stof die je alerter maakt en werkt als een soort natuurlijk cafeïne. Dit wordt de CAR genoemd, Cortisol Awaking Respons. Gooi je daar achteraan meteen een shot koffie, dan verstoor je de aanpak van die cortisol. Dus sta je tussen 7.00 en 8.00 uur op, probeer jezelf dan eens tussen 10.00 -11:00 uur te trakteren op een eerste bakkie op kantoor. Wedden dat je hier dan ook veeel meer van kan genieten?

6. Break-fast

“Ontbijten is de belangrijkste maaltijd van de dag” daar zijn de meningen over verdeeld. Eén ding is wel zeker, beter geen ontbijt dan een breaker/ontbijtkoek/liga/mueslireep in de vuist onderweg in de auto. Omdat je wellicht, toch weer te lang heb gesnoozed en geen tijd heb gehad voor een fatsoenlijk ontbijt. Door deze rush aan suiker krijg je een korte energie piek, om vervolgens weer knetter hard in te kakken. Probeer je ontbijt eens uit te stellen of misschien wel over te slaan. En wanneer je gaat ontbijten kies dan voor eiwitten, vetten en complexe (langzame)koolhydraten. Wedden dat dat je goed gaat doen?

Vragen naar aanleiding van deze blog, je weet ons te vinden!

Contact gegevens

 • Je kunt ons vinden in Sportcentrum Tijenraan gevestigd aan de Zwolsestraat 65, in Raalte.

 • Telefoon nummer
  Guido: 06 – 29383267
  Casper: 06 – 26752728

 • Post adres:
  Fysiotherapie Kracht
  Zwolsestraat 65
  8101 AB Raalte

Richard Huijsmans
Richard Huijsmans
25/02/2022
Door een goede diagnose, no nonsense behandeling en goede tips, was ik binnen de kortste keren rugklachten vrij. Door de goede adviezen blijf ik ook klachtenvrij. Ik ben mijn buurman dankbaar dat hij mij destijds adviseerde om naar Fysiotherapie Kracht over te stappen. Casper is een fijne behandelaar, die in samenwerking met mij probeert om de problemen zo snel mogelijk op te lossen..
Bodine ten Broeke
Bodine ten Broeke
08/02/2022
Kwam door aanraden van familie en vrienden bij Fysiotherapie Kracht voor mijn knieblessure. Ik kon snel terecht en ben ontzettend goed geholpen. Door alle oefeningen en tips heb ik geen last meer van mijn knie tijdens hardlopen. Ze nemen de tijd voor je en de sfeer is altijd prettig! Zou Fysiotherapie Kracht absoluut aanraden aan anderen!
Ronny Obdeijn
Ronny Obdeijn
03/02/2022
Guido geeft een duidelijke uitleg waar het probleem vandaan komt en geeft naast een effectieve behandeling, ook tips en adviezen om te voorkomen dat deze klachten terugkeren.
Tim in 't Veld
Tim in 't Veld
01/02/2022
Na een goede overzichtelijke intake zelf aan de slag gegaan met de tips van Guido. Door zijn duidelijke uitleg kan je makkelijk aan de slag. Er wordt duidelijk gemaakt dat je zelf met je lichaam en geest aan de slag moet en door deze kijk op de aanpak is het interessant om met je zelf aan de slag te gaan. Zeker de moeite waard!
kaj verswijver
kaj verswijver
30/01/2022
Doordat ik af en toe wat te onbenullig met gewichten gooi in de sportschool ontstaan er wel eens wat pijntjes. Maar gelukkig naar 3 behandelingen al weer hersteld van mijn overbelaste elleboog. Hierna nog een paar oefeningen meegekregen voor een oude belssure aan mijn schouder. Ben voorlopig pijnvrij, maar als er weer een blessure ontstaat kom ik graag weer terug bij fysiotherapie kracht.
Monika Godeschalk - van den Brink
Monika Godeschalk - van den Brink
30/01/2022
Fijne sfeer, word gemotiveerd en gestimuleerd!!! Heb al veel bereik in deze maanden en ga er nog meer uithalen als het aan mij ligt.
Bianca Walraven
Bianca Walraven
28/01/2022
Eerlijke fysiotherapeut. Behandeld niet alleen de pijn maar onderzoekt ook waar het vandaan komt zodat het hele probleem aangepakt kan worden.
Frits Swuste
Frits Swuste
28/01/2022
Ik had regelmatig last van mijn onderrug. Na een paar behandelingen ging het al snel beter. Daarna veel oefeningen meegekregen die ik eenvoudig thuis kan doen.
Anniek Benjamens
Anniek Benjamens
28/01/2022
Sinds september train ik 1x per week met Guido. In verband met enkelletsel, vond ik het heel spannend om het sporten weer op te pakken en vooral er plezier in te krijgen, omdat fitness / krachttraining niet meteen iets is wat ik heel leuk vond. Iedere week weer word ik door Guido uitgedaagd om de grens op te zoeken. De grens van wat ik fysiek met mijn enkel kan, maar ook de grens van wat ik qua kracht en conditie kan. De oefeningen zijn elke week heel gevarieerd en ook met een programma voor thuis kan ik aan de slag. Ik merk dat door het trainen met Guido ik meer het randje op zoek en uitgedaagd wordt om door te zetten. Naast de variatie en kundigheid is het ook altijd fijn om er te zijn, de sfeer is altijd heel prettig en gezellig!
Jop van Haaren
Jop van Haaren
13/10/2021
Na maanden rond lopen met rugklachten nu alweer maanden zonder klachten. Fantastisch resultaat door “anders” te kijken en juiste te behandelen. Hoeveel goed ademhalen kan uitmaken! Een aanrader!

Volg ons!

© Fysiotherapie Kracht - Privacy Policy